Fagblad nr. 12 2014

Vi skal være synlige – også på Finansloven

Forhandlingerne om Finansloven udløste 6,5 mia. kr. til en styrkelse af sundhedsområdet fra 2015-18. Det vil de fleste danskere vist være tilfredse med. I alt fald, hvis delaftalerne holder efter næste folketingsvalg; adgang til kvalificeret og hurtig udredning og behandling er en af velfærdssamfundets kronjuveler.

Det har trukket overskrifter, at de fødende – og dermed jordemødrene – samt de praktiserende læger er blevet særligt tilgodeset. De første med 35 mio. kr. næste år og 75 mio. kr. fra 2016; penge, der skal sikre, at en fødende kan have en jordemoder hos sig under fødslen. De praktiserende læger har fået øremærket 1 mia. kr. til hurtigere udredning af kronikere og etablering af en eller anden form for sundhedstjek af udsatte grupper.

Nogle har bemærket, at disse to sundhedsfaglige professioner har været knippelgode til at gøre opmærksomme på sig selv og de udfordringer, de står med i deres dagligdag; det er dét, der hedder lobbyisme i politikerlingo. Men det er også politisk logik: De unge familier udgør et stærkt vælgersegment. Almen praksis er selve porten ind til sundhedssystemet; den bør man have på sin side. Og ulighed i sundhed er noget skrammel! Hvor er så bioanalytikerne på næste års finanslov? Vi er der; hurtigere diagnoser og monitorering af de store kronikergrupper rammer direkte ned i vores kernefelt. Men jeg indrømmer, at jeg gerne ville have set et langt mere markant fokus på diagnostikken og dens kvalitet. Med specifikke tildelinger af midler! Vores faggruppe er fodfolket i den indsats, og det burde politikerne være klar over.

Og vi er på sagen, både lobby-mæssigt og konkret. Danske Bioanalytikere var således igen i år på Lægedage med en stand. Vores koncept for Den Diagnostiske Samarbejdspartner vinder frem – også i udlandet. Og lige nu lægger vi an til at gå i kødet på Kommunernes Landsforening. Vi skal ikke overses, når kommunerne for alvor skal til at løfte deres forpligtelser med hensyn til forebyggelse, primær sundhedspleje og rehabilitering. Netop dét, kan I læse om i dette nummer af fagbladet, hvor vi bringer en artikel med den ene af endnu kun fire bioanalytikere, der er ansat i en kommune. Her ved udgangen af brandingåret, kunne vi sætte hinanden det fælles mål, at vi skal fortsætte med at gøre os synlige – og nyttige – overalt, hvor vi kan. Næste år måske også på Finansloven.

Og endelig kan vi glæde os over, at vi tilsyneladende har fået fradraget for fagforeningskontingentet tilbage fra næste år.

Glædelig jul og godt nytår til jer alle.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Fagblad nr. 12 2014

Særligt benyttede sider på dbio.dk