Deltidsbeskæftigelse på regionale arbejdspladser

Udbredelsen af deltid på regionale arbejdspladser. Registerundersøgelsen, der er baseret på tal fra 2011, viser, at i alt 38,86 % af de personer, der i 2011 var ansat i regionerne, arbejdede på deltid (dvs. mindre end 37 timer om ugen) i hele 2011 eller i en del af dette år.

Sammenfatning

Ved overenskomstforhandlingerne i 2011 mellem RLTN og Sundhedskartellet, KTO, AC og FOA blev der indgået en aftale om, at der skulle gennemføres et forskningsprojekt vedrørende deltidsarbejde på de regionale arbejdspladser. I dag arbejder over en tredjedel af regionernes ansatte på deltid. I lyset af, at der på længere sigt må påregnes mangel på kvalificeret arbejdskraft i regionerne og andre steder i den offentlige og private sektor, er det relevant at undersøge, hvordan vi kan ændre det høje antal deltidsbeskæftigede og skabe muligheder for, at flere lønmodtagere kommer på fuld tid eller flere timer. Projektet er blevet udført af forskere fra Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet og har haft tre overordnede formål:

  1. kortlægge omfanget af deltidsbeskæftigelse i regionerne
  2. beskrive årsagerne til deltidsbeskæftigelse
  3. undersøge hvad skal der til for at øge andelen af fuldtidsbeskæftigede

Undersøgelsen består af tre dele:

  1. En registerundersøgelse baseret på data fra det Fælleskommunale Løndatakontor af i alt 159.543 regionalt ansatte medarbejdere og ledere.
  2. En spørgeskemaundersøgelse af 6.165 regionalt ansatte medarbejdere og ledere foretaget i perioden januar-februar 2012.
  3. Kvalitative interviews med 20 regionalt ansatte medarbejdere og ledere gennemført i april 2012.

Formålet med undersøgelsens registeranalyse er at give et billede af udbredelsen af deltidsbeskæftigelse blandt samtlige regionalt ansatte medarbejdere. Registerundersøgelsen giver derudover overblik over forskelle mellem regioner, organisationer (f.eks. sygehuse) og faggrupper i andelen af deltidsansatte vs. fuldtidsansatte medarbejdere, ligesom sammenhængene mellem køn, alder, region, faggruppe og hhv. deltidssandsynlighed og ugentlig arbejdstid undersøges for alle ansatte i regionerne. Endelig undersøges anvendelsen af genetillæg og overarbejdsbetaling for deltids- og fuldtidsansatte.

Spørgeskemaundersøgelsen blev helt eller delvist besvaret af 6165 regionalt ansatte medarbejdere og ledere fra 22 forskellige faggrupper. 54 % af de 11 355 medarbejdere og ledere der modtog undersøgelsen besvarede delvist undersøgelsen og 45 % besvarede spørgeskemaet helt. Datagrundlaget for spørgeskemaundersøgelsen er alt i alt meget solidt. Sigtet med spørgeundersøgelsen er at beskrive, hvad der kan være årsager til omfanget af deltidsbeskæftigelse. Hvad er medarbejdernes egne begrundelser for at gå på deltid? Er der en sammenhæng mellem sandsynligheden for, at medarbejdere er på deltid, og faktorer så som arbejdsmotivation, medarbejderindflydelse, karriereorientering og arbejdsbelastning? Hvad er fordele og ulemper ved deltidsansættelser set fra medarbejdernes og ledernes perspektiv, og hvordan er ledernes politik omkring deltidsansættelser?

Den kvalitative analyse er baseret på interviews med 16 medarbejdere og 4 ledere på regionale arbejdspladser. Denne analyse bidrager med interviewpersonernes forståelse af de sammenhænge, 2 der blev fundet i spørgeskemaundersøgelsen. Den har således til formål at validere samt underbygge spørgeskemaundersøgelsen.

I denne sammenfatning redegøres for hovedresultaterne fra de tre delundersøgelser. Sammenfatningen er struktureret således, at udbredelsen af deltidsansættelser på de regionale arbejdspladser først belyses. Herefter beskrives de forskellige faktorer, der har en sammenhæng med hhv. sandsynligheden for, at medarbejdere arbejder på deltid eller fuld tid, hvor mange timer medarbejderne er ansat til, samt hvorvidt fuldtidsansatte medarbejdere har haft overvejelser om at gå ned i tid. De forskellige faktorer, der er blevet undersøgt i nærværende undersøgelse, beskrives i følgende rækkefølge i denne sammenfatning: køn, alder og børn, faggruppe, arbejdsbelastning, arbejdsmotivation, medarbejderindflydelse og karriereorientering. I forlængelse heraf beskrives de deltidsansatte medarbejdernes egne begrundelser for at være på deltid. Derefter omtales resultaterne vedr. deltidskultur, hvad der kan forklare faggruppeforskellene i udbredelsen af deltidsansættelser, samt ledernes deltidspolitik. I forbindelse med ledernes handlinger belyses desuden, hvorvidt der er en sammenhæng mellem ledernes ledelsesstil og andelen af deltidsansatte i ledernes medarbejderstab. De sidste afsnit i denne sammenfatning berører, hvad medarbejdere og ledere på regionale arbejdspladser ser som fordele og ulemper ved deltidsbeskæftigelse, hvad der efter deres vurdering kan motivere deltidsansatte medarbejdere til at øge deres faste ugentlige timetal, samt hvor store forskellige barrierer for øget andel af fuldtidsansatte vurderes at være.

Særligt benyttede sider på dbio.dk