Svar du kan stole på

Den anden værdi i bioanalytikernes professionsidentitet handler om at afgive svar, som man kan stole på.

Nogle bioanalytikere sætter lighedstegn mellem kvalitet og bioanalytiker, men det er en specifik kvalitet, der tales om i faggruppen: Essensen af bioanalytikernes arbejde er, at der leveres korrekte svar på diagnostiske analyser og undersøgelser.

”Det er jo en grundnerve i vores profession. At vores rekvirenter kan stole på, at de svar, vi leverer, er valide hver gang. Det ligger så dybt i os, at vi skal kvalitetssikre.”

”Prøvetagning har ingen værdi,
hvis svarene ikke er valide.”
Bioanalytiker

Validitet gør svarene brugbare for diagnosticering, monitorering og behandling, og ifølge bioanalytikerne er det et tegn på deres respekt og ansvarlighed for patienten. Det er en grundlæggende værdi i faget, som også var meget tydelig i den første undersøgelse i 2007-8.

Det er en fintunet praksis, der sikrer høj kvalitet, og bioanalytikernes sans for systematik er en stærk drivkraft. Den hjælper med at skabe protokolsikkerhed og reproducerbarhed: ”Vi gør det ens fra gang til gang. Vi har en måde at gøre ting på, så det, der blev gjort for 14 dage siden, også bliver gjort i dag og om et halvt år.”

”Vi læser manualen først – også hvis
vi skal samle noget fra IKEA.”
Bioanalytiker

Den systematiske sans betyder også, at faggruppen har meget nemt ved at arbejde med forskrifter, kontroller og dokumentation, og det fylder meget i bioanalytikernes beskrivelse af kvalitetsbevidsthed: ”Vi kan altid gå tilbage og se, hvordan har den kontrol ligget over en måned eller uge? Hvornår er der skiftet kontrol, kan den have udløst et eller andet?”

På samme måde er akkreditering og benchmarking en naturlig del af bioanalytikernes praksis - uanset om de arbejder på et hospital, en fertilitetsklinik eller i almen praksis: ”Jeg har logbøger på ALT i laboratoriet. Der er helt styr på, hvordan man skal køre et laboratorie, ligesom hvis det var et sygehuslaboratorie. Vi laver også interne kontroller hver eneste dag på vores apparater, og så er vi tilmeldt eksterne kontrolprogrammer, så vi kan sammenligne os med andre laboratorier inden for f.eks. klinisk biokemi og se, at vi ligger på niveau.”

"Der skal være systematik i tingene, ellers bliver der ikke kvalitet over det.”
Bioanalytiker

Når systematik og ansvarlighed kombineres, oplever bioanalytikerne, at opgaverne bliver fulgt til dørs og afsluttet: ”Der er ikke noget, der bliver tabt undervejs, ikke gjort færdig eller noget, som vi glemmer.” Flere påpeger, at systematikken også gør det muligt at nå mange opgaver og minimere risikoen for fejl: ”Det er en fordel at indarbejde rutinen, for hvis man har travlt, så sidder det på rygraden, og man laver ikke fejl.”

Systematik beskrives af mange som en del af bioanalytikernes DNA, men nogle gør opmærksom på, at den har skyggesider: ”Det kan også blive en sovepude – det er sådan her, vi plejer at gøre. Vi behøver dårligt at være opmærksom på det, det er måske også en fejlkilde.” Selv om mange bioanalytikere elsker systemer, ”kasser” og orden, så har de andre forcer og værdier, der er lige så nødvendige for at kunne levere svar, man kan stole på.

Bioanalytiker eller kaos!

Orden er et plusord for mange bioanalytikere: ”Vi kan godt lide, at ting kan komme i kasser. Vi skal have den der opbygning, hvor vi kan sige, det hører til dér, og det hører til dér, og vi gør det i den her rækkefølge.” Det giver ”overblik og ro i sindet, at alt er krydset af”. Det blev bekræftet på kongressen i 2018, hvor deltagerne blev spurgt om, hvordan de forholder sig til afvigelser og uforudsigelighed - når tingene ikke går, som man forventer. Flertallet foretrækker at få på kaos, mens et mindretal foretrækker at navigere i det:

  • Jeg skaber orden i kaos: 83 svar
  • Jeg navigerer i kaos: 35 svar
...

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk