Vintertravlhed? Nej, vi kører i højeste gear hele året!

Medierne har de seneste måneder rapporteret om et exceptionelt højt pres på akutafdelingerne. Corona, influenza og RS-virus er en del af forklaringen, men kun en del, lyder det fra bioanalytikere. Laboratorieafdelinger kan berette om et konstant højt patientflow året rundt. Af især ældre og mere tunge patienter.

Nyhed
Skrevet af
Helle Broberg Nielsen, journalist
Bioanalytiker og blodprøvetagning

”Jeg ved ikke, om der er tale om sæsontravlhed; vi kører i højeste gear hele året rundt,” konstaterer bioanalytiker og tillidsrepræsentant i Holbæk, Helle Øhlenschlæger Kristensen, ovenpå den seneste tids debat om travlhed på akutafdelingerne. Arkivfoto fra KBA, Slagelse: Büro Jantzen

Hen over efteråret har bl.a. Berlingske skrevet om uhørt lange ventetider på akutmodtagelserne i Region Sjælland, hvor der har været lukket ned for tilgang af patienter i nogle timer ad flere omgange.

Efter nytår var det Regionshospitalet Gødstrup, der tog overskrifterne, efter at over- og speciallæger på akutmodtagelsen sendte et bekymringsbrev til ledelsen. Heri advarede de imod, at de stadigt stigende ventetider på at blive tilset af en læge, risikerer at koste menneskeliv. Det var allerede sket, lød det. Hospitalsledelsen har afvist, at der har været tale om dødsfald. Overlægernes talsmand fastholder.

Også fra hospitaler andre steder i landet kommer der i varierende grad samme meldinger, og den nærliggende forklaring er, at det er vinter og højsæson for virus- og andre infektionssygdomme. I år er der endda tale om en triple-epidemi af corona, influenza og RS-Virus.

Bioanalytiker: Vi kører i højeste gear hele året rund

Men det er ikke hele historien, så vidt Helle Øhlenschlæger Kristensen, bioanalytiker og tillidsrepræsentant på Klinisk Biokemisk Afdeling på Holbæk Sygehus.

”Jeg ved ikke, om der er tale om sæsontravlhed; vi kører i højeste gear hele året rundt,” konstaterer hun.

”De sidste par år er der kun kommet flere og flere patienter i akutmodtagelsen. Så mange, at der flere dage er tale om en fordobling i forhold til, hvad normeringen er. Eller næsten. Akutmodtagelsen er normeret til 60 patienter i døgnet, men der ankommer mellem 80-100 hver dag,” siger tillidsrepræsentanten.

Arbejdsbyrden bliver heller ikke lettere af, at hjertepatienter på Holbæk Sygehus for at lette patientflowet sendes gennem akutmodtagelsen til prøvetagninger:

Ikke alle kan gå i vagt

”Det skal aflaste hjerteafdelingen, og på de patienter skal der tages en TNI (Troponin I) to gange med en times mellemrum. Altså først EKG og ankomst-prøver og TNI og så igen en time senere. To patientkontakter på én patient.” Omregnet til vagtbelastning giver det i gennemsnit 2-3 ekstravagter om måneden.

EKG i Holbæk

På Holbæk Sygehus har man valgt at håndtere EKG-tagning på patienter i akutmodtagelsen ved hjælp af et særligt oplært korps af læge- og sygeplejerskestuderende; det fritager de øvrige afsatte fra den tidskrævende opgave.

”Jeg håber virkelig, at vi også fortsat vil have råd til at organisere os på den måde. Der skal efterhånden tages EKG på næsten alle patienter, der kommer i Akutmodtagelsen, og det optager virkelig mange ressourcer,” siger Anne Haahr Ibsen.

...

”Og da langt fra alle kan gå i vagt, er der nogle, der tager mange flere,” siger Helle Øhlenschlæger Kristensen.

Hendes leder, Anne Haahr Ibsen, kan bekræfte, at patientflowet er taget til de seneste år. Og nej, hun mener heller ikke, at det kan henregnes til vinteren alene.

”Vi oplever ikke et dyk i patientindtaget på andre tider af året. Det skyldes vel grundlæggende, at vi også bliver flere og flere ældre og det er dem, der også dukker op i akutmodtagelserne. Jeg hører om den samme tendens fra alle andre sygehuse i regionen,” siger chefbioanalytikeren.

Hun understreger, at også ansatte, der ikke er uddannede bioanalytikere, bliver oplært i alle prøvetagningsfunktionerne i akutmodtagelsen. Det er nødvendigt i en situation, hvor det er blevet stadigt vanskeligere at rekruttere bioanalytikere, og det i flere år har været nødvendigt at tage andre faggrupper ind. Det vil sige ansatte, der ikke kan være med til at fordele nattevagterne.

Ikke kun luftvejsinfektioner 

I den anden ende af landet kan Conni Smith, fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne på Regionshospitalet Gødstrup, nikke genkendende til billedet fra Region Sjælland.

”Vores læger kan heller ikke helt forklare årsagen til, at der så stort et pres på akutmodtagelsen. Det skyldes i alt fald ikke kun corona, influenza og RS, men netop også, at der generelt kommer mange ældre patienter, der har flere lidelser. Og så, at de ofte bliver nødt til at ligge længere tid på akutafdelingen, da der er overbelægning på sengesnittene. Der er desuden blevet nedlagt en del sengepladser på grund af mangel på sygeplejersker,” siger hun.

Fik påbud om langtidsholdbar vagtplan

Efter besøg i august fik Akutmodtagelsen af Arbejdstilsynet påbud om at lave en langtidsholdbar vagtplan.

Det nyåbnede regionshospital har allerede siden udflytningen fra Herning og Holstebro haft store problemer med personalemangel, herunder også af bioanalytikere på KBA.

”Efter en lang periode i efteråret med forfærdeligt pressede weekendvagter, blev der heldigvis lyttet til personalet i Blodprøver og Biokemi. Og selvom pengepungen ellers er lille og stram, blev der flyttet bemanding over til ekstra personale i weekenderne. Der blev endda bevilget en deltidssekretær, der svarer vagttelefonen, så vi ikke bliver forstyrret konstant,” siger Conni Smith.

Særligt benyttede sider på dbio.dk