Vandretur i Tokkekøb Hegn med dbio-Hovedstaden

Bioanalytikerne Merete Egeskov og Nina Ilsøe var vores guider på en 11-12 km lang vandretur i Tokkekøb Hegn ved Allerød søndag d. 14/5.

Nyhed
Skrevet af
Lone Bojesen, Webredaktør
2023.05.14 Tokkekøb Hegn

Vi mødtes bioanalytikere, venner og familie kl. 10.10, og begav os ud på turen fra Allerød station.

Bøgeskoven viste sig fra sin bedste side med den helt specielle lysegrønne farve, den kun har her i foråret. Der var også flere områder med nåletræer og kogler, som gav den helt specielle duft, der mindede Merete om vandreturer i Frankrig. Der var dog en del myg på turen, så flere kom hjem med lidt souvenir. Vi håber ingen tog flåter med hjem, da de også findes i området. 

Vi så musvåger, svaler og flere andre fugle samt nogle sorte og hvide køer med kalve ved lergraven, som ligger lige nedenfor Dæmpegård, hvor der indtil midten af 2003 blev gravet ler. På et kort fra år 1768 kan man se, at her også lå et teglværk, men af det er der ingen rester tilbage. Fra teglværkets tid findes kun en smuk sø, den er nu døbt Lergraven. I søens meget rene vand kan der frit fiskes bl.a. store gedder og aborrer. Der går en træbro lidt ud i søen til en terrasse, hvor også kørestole kan komme ud. På den ene bred ligger Tokkekøbs eneste primitive campingplads – totalt uden andre faciliteter end fred og ro foruden en smuk søudsigt. Dæmpegård er et flot beligende gulpudset bindingsværkshus, der senest har fungeret som skovløbergård. 

Formiddagspausen blev hold ved Dæmpegårdsdyssen, som er en 5000 år gammel langdysse, der ligger ved Dæmpegårdssletten. Den har to gravkamre inden for en aflang stenkreds, der er 38 meter lang og 9 meter bred. Dyssen kaldes også for Kongedyssen, fordi Frederik den 7. var med til at udgrave den, og han har fået sit monogram indridset på den indvendige side af en af de høje randstene. Og på en af de store dæksten til det ene gravkammer har Kongen fået indridset initialerne på sin kone Louise Danner. Dæmpegårdsdyssen er også kendt fra TV-Julekalenderen ”Jul i Valhal”, hvor den fungerer som Loke’s Høj.

Herefter gik vi videre i den forårsgrønne skov, og spiste vores medbragte frokost ved Store Donsedam, som er en opstemmet dam, der tidligere var et populært badested for omegnens folk. Ved dens udløb mod sydøst i Donse Å lå der tidligere en vandmølle. Hvornår den blev opført er uvist, men den er kendt fra 1592. I 1704 blev Donse Krudtværk anlagt og drevet af vandkraft. Krudtværket blev berygtet for dets talrige eksplosionsulykker, der til sidst i 1910 standsede krudtfremstillingen. Omkring 1796 blev dæmningen forhøjet, og søen fik nogenlunde dens nuværende størrelse. Store Donsedams tilløb er det lille vandløb Dybendalsrende, der får vand fra Store Dyrehave og søerne ved Frederik 7.'s vej.

Så gik turen tilbage til Allerød station gennem skoven.

De historiske fakta er taget fra Naturstyrelsens hjemmeside, hvor der også findes kort over området med stier. Der er også standere i skoven med QR kode, hvor man kan se mere om området, og få fortællinger fra en naturvejleder. Tokkekøb Hegn

Særligt benyttede sider på dbio.dk