Svar fra Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen på brev fra Stephanie Lose og Martina Jürs.

Svar fra Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen på brev fra Martina Jürs, Danske Bioanalytikere og Stephanie Lose, Danske Regioner vedr. forslag om oprettelse af en merituddannelse til bioanalytiker.

Høringssvar og breve

 

Kære Stephanie Lose og Martina Jürs

Mange tak for jeres henvendelse. Jeg er meget enig med jer i, at COVID-19-krisen er et godt eksempel på vigtigheden af et omstillingsparat sundhedsvæsen. Jeg kan derfor godt forstå jeres ønske om, at der skal uddannes flere bioanalytikere.

At der uddannes flere fagligt dygtige bioanalytikere til sundhedsvæsenet er ligeledes en vigtig prioritet for regeringen. Derfor har vi i den politiske aftale om rammerne for Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark afsat 6 mio. kr. til etablering af et nyt udbud af bioanalytikeruddannelsen i Hjørring.

Herudover har vi med aftalen forbedret de økonomiske vilkår for udbydere af videregående uddannelser uden for de største byer. Det betyder blandt andet, at det såkaldte taxametertilskud per studerende forhøjes. Det vil både komme et nyt udbud i Hjørring samt udbuddene af bioanalytikeruddannelsen i Esbjerg, Næstved og Kalundborg til gode. 

Regeringen ønsker, at der skal være endnu flere attraktive uddannelser uden for de store byer. Uddannelser, som kan tiltrække unge, der ellers ville have valgt en uddannelse i en større by, eller helt nye grupper af studerende. Derfor er jeg glad for, at Professionshøjskolen UCN netop har søgt om at udbyde bioanalytikeruddannelsen. Et nyt udbud i Hjørring vil ikke alene styrke det lokale uddannelsesmiljø. Det kan også være med til at understøtte, at vi om få år kan få flere bioanalytikere på arbejdsmarkedet.

Det er interessant, at I har været i dialog med VIA University College om en mulig etablering af en merituddannelse. Uddannelsen til bioanalytiker giver direkte adgang til at søge om autorisation, og det vil derfor kræve et grundigt udviklingsarbejde mellem jer som aftagere, relevante sundhedsmyndigheder, uddannelsesinstitutionerne m.fl. at udtænke en eventuel meritmodel, som fortsat vil kunne give adgang til professionen. Herudover vil en eventuel ny merituddannelse, afhængig af form og indhold, skulle gennemgå de sædvanlige processer for prækvalifikation og akkreditering.

På mange professionsuddannelser, herunder bioanalytikeruddannelsen, er oprettelse af praktikpladser en forudsætning for, at der kan etableres flere uddannelsesudbud. Hvis vi skal have uddannet flere bioanalytikere, er det derfor afgørende, at kommuner og regioner er indstillede på at stille flere egnede praktikpladser til rådighed for de studerende.

Endnu engang tak for jeres henvendelse og bidrag til en vigtig dagsorden.

 

Med venlig hilsen

Jesper Petersen

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk