Større og stærkere forhandlingsfællesskab for bioanalytikerne

Sundhedskartellet indgår samarbejde med flere faglige organisationer på det offentlige område. Det betyder, at vi vil stå stærkere overfor arbejdsgiverne ved de kommende overenskomstforhandlinger, siger Bert Asbild, formand for Danske Bioanalytikere.

Nyhed

Bioanalytikerne kommer ind i et langt større forhandlingsfællesskab frem mod overenskomstforhandlingerne i 2015.
Sundhedskartellet og KTOs organisationer har nemlig besluttet at gå sammen i et nyt fællesskab, der skal forhandle overenskomster allerede i 2015.

Sundhedskartellet er forhandlingsorganisation for de professionsfaglige på sundhedsområdet, bl.a. bioanalytikerne og sygeplejerskerne, og KTO repræsenterer bl.a. lærerne, pædagogerne og sosu’erne.

På et fælles møde den 26. maj mødtes topfolkene fra organisationerne og satte de sidste fingeraftryk på aftalen om at stifte et nyt forhandlingsfællesskab. Den nye forhandlingsorganisation kommer til at repræsentere cirka 570.000 ansatte.

”Det er en god beslutning. Vi kommer til at gå ind i forhandlingerne med større kraft og tyngde, og Sundhedskartellet og dermed også bioanalytikerne får mere indflydelse, når vi går sammen og repræsenterer godt en halv million ansatte overfor arbejdsgiverne,” siger Bert Asbild, formand for Danske bioanalytikere og næstformand i Sundhedskartellet, der repræsenterer ca. 100.000 sundhedsprofessionelle. 
Bert Asbild får også plads i bestyrelse og forhandlingsudvalg i det nye forhandlingsfællesskab.

Kræver kraftigt modspil

Henover vinteren og ind i 2014 har Danske Bioanalytikere og Sundhedskartellets 10 andre organisationer været i gang med politiske forhandlinger og drøftelser om, hvordan overenskomstforhandlingerne skal skrues sammen næste gang, og sideløbende har man forhandlet med organisationerne i KTO om et nyt større forhandlingsfællesskab med det klare formål at styrke den fælles indflydelse.

”Det er tydeligt for os, at de offentlige arbejdsgivere har vidtgående idéer i forhold til overenskomstforhandlinger i 2015, og det kræver et lige så koordineret og kraftigt modspil fra de faglige organisationer,” siger Bert Asbild.

Skal tænkes nyt

Sundhedskartellet blev dannet tilbage i 1997 for at styrke samarbejdet mellem sundhedsprofessionerne, men indgik fortsat som en del af samarbejdet i KTO. I 2003 meldte organisationerne i Sundhedskartellet sig ud af KTO for i højere grad at kunne fokusere på at skabe fælles resultater til gavn for de sundhedsprofessionelle.

”Sundhedskartellet som selvstændig forhandler har været et rigtig godt fundament, som vi skal holde fast i. Sundhedskartellets styrke er det tætte professionelle og faglige fokus, og det skal vi ikke sætte over styr, men samtidig skal der tænkes nyt,” siger Bert Asbild.

Sundhedskartellet vil fortsat udgøre en stærk fælles platform for de 11 medlemsorganisationer både i forhold til fagene og udviklingen af professionerne og i forhold til fornyelse af vores aftaler og overenskomster – både de generelle sammen med de andre organisationer i det nye fællesskab og de specielle som Sundhedskartellet forhandler selv.

Samarbejde er i gang

Helt formelt træder det nye forhandlingsfællesskab i kraft fra september 2014, men allerede fra nu af kommer man til at samarbejde om temaer og indhold i forhold til OK15.

”Vi vil fortsætte forberedelserne til OK15 i dbio og Sundhedskartellet og udsender debatoplæg lige efter sommerferien. Jeg er sikker på, at det er den rigtige beslutning, vi har truffet. Den peger fremad og vil give os nye muligheder ved de kommende års overenskomstforhandlinger,” siger Bert Asbild.

Læs mere i pressemeddelelsen fra det nye forhandlingsfællesskab

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk