Slut med dobbelthonorar til blodprøve-læger

I fremtiden kan det måske være bioanalytikere, der tager blodprøver i forbindelse med spritkørsel. Justitsministeren er klar til at ændre loven efter, at der har været fokus på lægernes dobbelthonorarer.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

0679_LarsBahl_web

Blodprøvetagninjg i forbindelse med spritkørsel kan blive en bioanalytikers opgave i fremtiden. Modelfoto: Lars Bahl 

I den seneste tid har der været skrevet og sagt en del om læger, der henter et honorar på omkring 1000 kr. ved at tage blodprøver for politiet i forbindelse med spritkørsel, samtidig med at de har vagt på hospitalet.

Den praksis ser nu ud til at blive ændret, så andre faggrupper som for eksempel bioanalytikere kan tage blodprøver i forbindelse med spritkørsel.

Retsplejeloven kræver på nuværende tidspunkt, at blodprøver på mistænkte spritbilister udføres “under medvirken af en læge”. Og dét er hidtil blevet tolket som, at blodprøven skal udføres af lægen selv.

Men hvis sundhedslovgivningen giver mulighed for, at lægen uddelegerer opgaven til en anden faggruppe som for eksempel en bioanalytiker vil justitsminister Mette Frederiksen være klar til at ændre loven, det skriver Lokalavisen Aabenraa.

Skal der følge penge med?

Sagen har også været flittigt debatteret på dbio’s facebookgruppe, hvor der blandt har været tale om, at bioanalytikere allerede tager prøverne på vegne af lægerne, hvilket redaktionen dog ikke har fået bekræftet.

- Tit og ofte er det vel bioanalytikere, der tager prøven, "når vi alligevel skal tage andre prøver", men hvis, (og jeg skrev hvis) der skal følge penge med, skal de da tilfalde prøvetageren og ikke en læge, fordi han er læge.

DR.dk: Politikere kræver stop for hospitalslægers indkomst på blodprøver