Ros til regeringens nye sundhedspakke for tidlig kroniker- og kræftudredning

Succes kræver dog en national kvalitetssikringsordning i forhold til patientnære analyser, mener Danske Bioanalytikere. 

Nyhed

​Regeringen offentliggjorde i går en ny sundhedsstrategi for 2015-2018 som led i finanslovsforhandlingerne.

Det centrale i ”Jo før – jo bedre – Tidlig diagnose, bedre behandling og flere gode leveår for alle”, som strategien hedder, er en styrket indsats for tidligere opsporing af kræft og kroniske sygdomme – især hos de praktiserende læger.

”Vi hilser regeringens udspil velkommen – det er tiltrængt med en styrket indsats for tidlig udredning og øget kvalitet i monitoreringen af kroniske sygdomme – hvad enten det er i almen praksis, i kommunens ældrepleje eller i borgeres hjem,” siger Martina Jürs, næstformand, Danske Bioanalytikere.

”Udspillet nævner dog ikke, hvordan kvaliteten af de diagnostiske ydelser i udredningen og monitoreringen skal sikres. Hvis indsatsen skal lykkes, kræver det, at der er styr på de analyser og det data, som ligger til grund for lægens hurtige udredning. Patientnært analyseudstyr i borgerens eget hjem – eller telemedicinsk behandling som det kaldes i sundhedsudspillet – skal fungere og anvendes korrekt,” siger Martina Jürs.

Bioanalytikere kan sikre kvaliteten

Derfor anbefaler Danske Bioanalytikere, at regioner, kommuner og almen praksis samarbejder om at etablere en national kvalitetssikringsordning for analyser. En sådan aftale kan bygge videre på den eksisterende aftale mellem PLO og Danske Regioner, hvor sygehusenes laboratorier sikrer kvaliteten af de praktiserende lægers analyser.

”På det mere lokale plan er det oplagt, at sundhedspersonale i almen praksis og kommunerne skal have de rette kompetencer til at indkøbe og anvende analyseudstyr samt bistå lægen i at tolke analysesvar – her bidrager bioanalytikere gerne til at sikre kvaliteten af regeringens udspil,” siger Martina Jürs.

1 milliard til lægehuse

Med målrettede sundhedstjek for danskere med særlig stor risiko for at have diabetes eller en lunge- eller hjertekarsygdom ønsker regeringen at sikre mere lighed i sundhed. Og de praktiserende lægers mulighed for at opdage symptomer og henvise til udredning på hospitalerne skal styrkes.

Regeringen afsætter 1 mia. kr. til at etablere større lægehuse – og foreslår, at der sikres faglig bredde i lægehusene – konkret nævnes flere sygeplejesker og andet personale.

Der skal etableres forløbspakker for kroniske sygdomme og borgeren skal have sin egen sygeplejerske, som sikrer et bedre forløb gennem sundhedsvæsnets forskellige sektorer.

Læs udspillet her.

Fakta: Om regeringens nye sundhedspakke
Regeringen afsætter samlet 5 mia. til tidlig diagnose, bedre behandling og flere gode leveår for alle.

Der er 5 hovedelementer i strategien:

  1. Kræft skal opdages tidligere, så flere kan overleve
  2. Kroniske sygdomme skal opdages tidligere - og de svageste patienter skal have ekstra hjælp
  3. Styrkelse af den praktiserende læge
  4. Bedre kvalitet ved inddragelse af patienter og pårørende
  5. Bedre kvalitet i behandlingen – via synlighed og åbenhed om resultater.

Særligt benyttede sider på dbio.dk