Repræsentanternes rolle og vilkår til debat på årets sidste TR og AMIR møde i dbio-Hovedstaden

Annette Toft fra Region Midtjylland, var inviteret til, at komme med et oplæg om repræsentanternes rolle og de dilemmaer der kan opstå. Det blev til en rigtig god snak og efter lidt info om aktuelle emner i regionen, sluttede mødet af med lidt julehygge.

 Tekst: Lotte Christensen

 Foto: Lise Buchardt

Der var mødt 36 repræsentanter (25 TR og 11 AMIR) op til fællesmødet d. 3.12.2014 på regionskontoret.

IMG_1655 550x366

”Repræsentanternes rolle i forhold til dbio og til medlemmerne, når man også har mange udadvendte og overordnede opgaver på hospitalet".

IMG_1662 244x366

Ane Marie Laursen (th), fra regionsbestyrelsen, bød Annette Toft (tv) velkommen til en fælles snak om emnet.

Annette er regionsnæstformand i dbio-Midtjylland, men er også næstformand i Hoved-MED-udvalget (HMU) i Hospitalsenheden Vest og det er især erfaringerne herfra, hun tog udgangspunkt i. 

Annette konstaterede, at repræsentanternes rolle er ændret igennem de sidste år og det blev til en snak om, hvad det er for dilemmaer der kan opstå og hvad vi som repræsentanter skal være opmærksomme på.

Her blev blandt andet vendt problemstillingen med TR´s og især FTR´s opretholdelse af tilknytningen til arbejdspladsen og relationerne til kollegerne, når der er behov for større frikøb og involvering i mange sager, der ikke nødvendigvis kan "ses" på laboratoriet. 

 

IMG_1657 550x366

Birgitte Scharff (regionsformand) og Lotte Christensen (regionsnæstformand) fortalte nyt om arbejdet på regionskontoret og regionsbestyrelsens møder.

Det der fylder meget lige i øjeblikket er den kommende omorganisering af de biokemiske prøver fra praksissektoren, med deraf lukning af RHEL. Vi afventer pt. at der bliver nedsat en følgegruppe med repræsentanter fra dbio.
Der er i den forbindelse indført kvalificeret ansættelsesstop, for at sikre, at der vil være stillinger til personalet fra RHEL.

Vi har fået en liste over de personalemæssige konsekvenser af besparelsesrunden her i efteråret ifm. budgettilpasninger til 2015. Den viser, at der ud af de 688 sparede stillinger, er nedlagt 13 bioanalytikerstillinger, hvilket er mange i forhold til fx. sygeplejerskerne. En del har været ubesatte stillinger, så der er kun 5 der er blevet indstillet til omplacering/afskedigelse.

Som led i FTF og LO´s kampagne "Er du OK" har vi holdt Løntjek på Glostrup Hospital. Der var ikke mange der mødte op, men vi vil alligevel opfordre til, at tjekke lønsedlen. Det man skal være særlig opmærksom på er ferie, afspadsering, normtid samt anciennitet og pension.
Det er vigtigt, at man er opmærksom på den fastsatte lønanciennitetsdato, især når man skifter job. Hvis man kommer fra andre lande (fx. Sverige) eller fra det private (fx. HK´s område), følger al relevant ansættelsesanciennitet ikke automatisk med, men skal forhandles særskilt.

Generelt presser regionen os på tolkningen af arbejdstidsreglerne og varslingsbestemmelserne.

Funktionærlovens bestemmelse, om ret til fratrædelsesgodtgørelse i forbindelse med opsigelse, siger, at hvis man er fyldt 60 år, får man det ikke. Nu er der et nyt lovforslag på vej, som ændrer dette. Hvis det vedtages, træder det i kraft fra 15. februar 2015.

IMG_1669 244x366

Michael Ravn Hansen , der sidder i regionsbestyrelsen og i Region Hovedstadens MED-udvalg, refererede fra de sidste møder i regionen.

Her bliver der i øjeblikket snakket om status for økonomien i 2014 samt budgettet for 2015 og hvilke konsekvenser det kan få for besparelser og omstruktureringer i den kommende tid.

De to hospitalsfusioner mellem Herlev/Gentofte og Rigshospitalet/Glostrup er startet op på det administrative område og der har været afholdt møder i fusions-MED-udvalgene begge steder. Men ellers venter man på, at de nye hospitalsdirektører tiltræder 1.1.2015, så der kan komme gang i konkrete drøftelser og beslutninger om hospitalernes fremtid.

Den årlige revision af HOPP2020 er startet op. Der vil nu være en høringsperiode, der afsluttes med en behandling/beslutning i regionsrådet inden sommerferien.

Overbelægning og problemstillingen med færdigbehandlede patienter på hospitalerne har også været drøftet henover efteråret 2014. Der er blandt andet stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner er i stand til at hjemtage færdigbehandlede patienter.

Valg af AMiR skal være klar på alle hospitalerne inden nyudpegning til alle MED-niveauer inden udgangen af marts 2015. Der er udarbejdet planer for afvikling af valgene på hospitalerne. 

IMG_1658 550x366

Derudover blev der drøftet forskellige problemstillinger fra laboratorierne.

Blandt andet et spørgsmål om det er OK, at dbio bruger citater og billeder fra Facebook i fagbladet, uden at de pågældende ved det. Umiddelbart er Facebook et offentlig rum, så det skal man være opmærksom på, men problemstillingen sendes videre til dbio.

Et andet spørgsmål var i forhold til regionen som ét ansættelsesområde. Der er eksempler på, at én der søger nyt job og får det - men endnu ikke har sagt op - at her kan ens nuværende leder se det, hvis man går ind i den elektroniske personalesag. Det er ikke i orden og Michael vil tage det op i MED-udvalget.

IMG_1659 550x366

Mødet sluttede af med stor tilfredshed med dagens program og især ros til Annette´s indlæg.

Det er godt med fællesmøder for TR og AMiR 1-2 gange om året.

Herefter var der lidt julehygge og tak for året der er gået.

IMG_1680 550x366
IMG_1684 550x366

Særligt benyttede sider på dbio.dk