Regionsbestyrelsen besøger bioanalytikeruddannelsen

Vi har i dbio-hovedstadens Regionsbestyrelse haft et særligt fokus på de studerende i denne kongresperiode. Vi er meget nysgerrig på hvordan de studerende oplever at være på bioanalytikeruddannelsen – både på skolen og i praktik ude på hospitalerne. Og hvordan vi som deres fagforening kan støtte og hjælpe dem.

Nyhed
Skrevet af
Gitte Rees-Andersen, Næstformand dbio-Hovedstaden
2024.05.07 RB møde

Derfor synes vi det var oplagt at komme ud på bioanalytikerskolen, Københavns Professionshøjskole(KP), og tale med de studerende selv. Det gjorde vi på vores Regionsbestyrelsesmøde den 7. maj 2024.

 

Vi var heldige at to studerende på henholdsvis 4. og 5. semester havde tid og lyst til at snakke med os. Vi fik indblik i deres hverdag, fik spurgt til hvad der var godt og hvad der var svært. Mange studerende synes at kemidelen i starten af uddannelsen er meget krævende, og nogen studerende kan godt blive overvældet i den allerførste praktikperiode i mødet med hospitalet og patienten. Dog var de to studerende som vi talte med begge enige om, at netop praktikdelen er noget af et de ser frem til og synes er fedt. De fortæller at det styrker deres fagidentitet at være på afdelingerne og udføre bioanalytikerarbejde. De har også begge efterfølgende fået studiejob på de afdelinger de var i praktik på.

 

Vi fik også talt om hvad fagforeningen kan for studerende. De fortalte selv at de har været rigtig glade for at møde dbio’s tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter når de er i praktik. De er både blevet mødt enkeltvis og som en gruppe af studerende. De studerende fortalte at det føles trygt at have møde en tillidsrepræsentant ansigt til ansigt, for så ved man at man altid kan komme og spørge om hjælp, hvis der skulle opstå noget. De efterspurgte nogen faglige arrangementer, hvor man kan fordybe sig i et emne indenfor et af bioanalytikerspecialerne. For selvom de kommer godt omkring på uddannelsen, vil der være afdelinger og specialer som de gerne vil vide mere om og er nysgerrige på. Vi er. Virkelig glade og taknemmelige for de input de studerende kom med, og vi håber at kunne tage det med ind i det fremtidige arbejde i regionsbestyrelsen.

 

Efter vi havde sagt tak og farvel til de studerende, mødtes vi med tillidsrepræsentant og underviser på KP. Vi fik en rundvisning på skolen og fik set de lokaler som bioanalytikerstuderende bruger, når de er på skolen. Det er spændende at se både det som ligner sig selv, men også alle de forandringer der er. Det vækker mange gode minder, når man træder ind i et øvelaboratorie og ser kitlerne hænge på knager og mikroskoperne stå på rad og række.

 

Sidst på dagen var vi så heldige at få lov til at se Praksis- og innovationshuset på KP. Vi blev vist rundt af en robot med skærm, hvor en bioanalytikerunderviser var logget på, og kunne fortælle os om den undervisning der forgår.

 

Det er her de studerende øver sig på den virkelighed de skal møde på hospitalerne og også særligt i mødet med patienter. Bioanalytikerstuderende øver sig f.eks. i at tage imod patienter i et ambulatorie, følge dem til blodprøvetagningskabinen og tage en blodprøve. For at gøre oplevelsen virkelighedstro påfører de studerende sig ’dragter’ som tynger og besværliggør gang, motorik og sanser. På den måde oplever i også at være i patientens sted. Dette er både en sjov, lærerig oplevelse for de studerende, men også ofte noget som sætter mange tanker og refleksioner i gang hos dem.

 

Vi i regionsbestyrelsen har lært en masse på denne dag om både uddannelsen og de studerende. Tak til alle som var med på dagen.

 

 

"Vi sikrer - som den eneste fagforening - bioanalytikernes og laboranternes løn- og
ansættelsesforhold i sundhedsvæsenet."
-Citat fra dbio’ s kernefortælling.

 

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk