Referat fra foredrag om akutlægehelikopteren

​Ca. 60 bioanalytikere fra regionsjælland havde meldt sig til at høre læge Rasmus Hesselfeldt fortælle om projektet med akuthelikopteren i Region Sjælland.

Rasmus arbejder til dagligt som læge på Hvidovre Hospital, hvor han er ved at uddanne sig til speciallæge i anæstesiologi. Rasmus flyver ikke selv med akuthelikopteren, men har gennem sit phd-forløb forsket i akutlægehelikopterens implementering og disponering, effekt på tid og dødelighed, omkostninger og omkostningseffektivitet samt borgernes tryghed og betalingsvilje.

Først og fremmest kom Rasmus ind på hele set-up’et med akutlægehelikopteren med base lige udenfor Ringsted. Hvordan projektet kom i stand, helikopterens aktionsradius, tid og begrænsning i forhold til beslutning og vejrforhold samt lidt omkring hvor bred en patientgruppe, der serviceres af helikopteren. Dette omfatter traumer, blodprop i hjerte og hjerne, hjerneblødning, hul på hovedpulsåren, brandsår, kritisk syge børn og amputationer.

Herefter fortalte Rasmus om hans forskningsresultater vedrørende patientkategorierne traumepatienter og patienter med blodprop i hjerne og hjerte. Et udpluk af resultater, hvor data fra transport med akutlægehelikopter i perioden 1/5 2010 – 31/4 2011 sammenlignes med data fra akutlægeambulancetransport i en 4-5 måneders periode forud for denne periode samt tilfælde hvor akutlægehelikopteren ikke har kunnet transportere patienten. Disse resultater viser i udpluk, at der for traumepatienter ses signifikant kortere tid indtil patienten behandles på højt specialiseret sygehus (traumecenter), samt signifikant lavere 30-dages dødelighed.

  For patienter med blodprop i hjertet (STEMI) ses signifikant kortere tid til behandling på højt specialiseret sygehus (PCI-center (ballonudvidelse)), samt tendens til lavere 30-dages dødelighed.

Endelig hos patienter med blodprop i hjernen ses en signifikant længere tid til behandling på specialiseret sygehus (trombolysebehandling på Roskilde sygehus) ved akutlægehelikopter sammenlignet med ambulance.

Disse resultater, samt mange andre forhold, som Rasmus kunne fortælle om, belyser, at problemstillingerne vedrørende den præhospitale indsats er langt mere komplekse, end de fleste af os havde forestillet os.

Herefter berettede Rasmus om nogle spændende patientcases, og om den megen pressedækning af både negativ og positiv karakter, der har været i de forløbne år ved udgivelse af evalueringsrapport vedr. forsøg med akutlægehelikopter i region Sjælland i januar 2012 og i forbindelse med hans phd-forsvar i januar 2013.

Til sidst berettede Rasmus om den fremtidige akutlægehelikopterdækning af hele landet fra 3 baser i Ringsted, Billund og Skive, hvor Norsk luftambulance A/S har vundet licitationen, og fra oktober 2014 vil akutlægehelikopteren kunne lande om natten ved hjælp af nightvisiongoggles.

Undervejs og efter Rasmus’ spændende foredrag var der stor spørgelyst fra salen. Alt i alt en særdeles spændende aften.

Hvis du har lyst til at vide mere om Rasmus Hesselfeldts forskning om emnet, kan følgende links anbefales:

Link til evalueringsrapport 

Link til artikel på Rigshospitalets hjemmeside 

Tilbage til forsiden

Særligt benyttede sider på dbio.dk