Referat fra Aase Handbergs tiltrædelsesforelæsning

Eftermiddagens arrangement på Sofiendalsvej, havde fristet omkring 30 interesserede.  Det oprindeligt udmeldte foredrag omkring spinalvæske er blevet flyttet til januar 2015

Af Rikke Skall, webredaktør 

Professor Aase Handberg havde derfor tilbudt at gennemgå en revideret udgave af hendes tiltrædelsesforelæsning om opløst (solubult) vævsmarkør CD36.

 Aase Handberg er tiltrådt Klinisk Institut som professor i livsstilssygdomme.

Som indledning fortalte hun derfor om de veje og omveje der har ledt til hendes nuværende patent på analysen CD36.  Den finder anvendelse i en lang række af tilstande, som er forbundet med fænomenet ”Det metaboliske syndrom”.

En gruppebetegnelse for tilstande med ubalance i vores energiomsætning i kroppen.

Blindgyder i forskning

Af flere blindgyder som hendes forskning har budt hende var studier omkring insulin receptorer og fejl i den intracellulære phosforylering af disse.

 Det banebrydende ved Aases forskning er at vævsmarkører, som findes på celle overflader,  kan bestemmes på celleløst plasma eller serum fra patienter.

Dette overflødiggør eller mindsker behovet for vævsbiopsier eller scanninger, som redskab til diagnosticering og monitorering af de tilstande, hvor markøren har vist sin anvendelse.

Tidlig markør

Data viste nemlig, at hendes analyse kunne benyttes som en tidlig markør for flere livstilssydgomme. F.eks

  • Risiko for at udvikle Diabetes II
  • Risiko for at et højt BMI ville resultere i senere livsstílssygdomme. Muskelsvulmende mennesker kan have et meget højt BMI.
  • Risiko for at fedtfordelingen for en overvægtig var særlig belastende. Da fedt omkring indre organer er farligere end subkutant fedt – det fedt vi kan tage fat om med hænderne.
  • Markøren kunne også anvendes til at vurdere graden af PCOS, som forhindrer en række kvinder i at opnå en tilfredsstillende fertilitet.
  • En analyse af en stor gruppe raske tilfældigt udvalgte mennesker viste, at markøren også kunne finde anvendelse til af forudsige hvem der i gruppen kom til at udvikle livsstilssygdomme.

Patent på metode 

Aase har derfor udtaget patent på hendes metode. Den metode som hendes forskning er bundet op på. Dette patent har Idéklinikken på hospitalet overtaget det administrative ansvar for.

Forskellige producenter har udviklet antistoffer og kit til bestemmelse af CD36, men ingen af disse opsæt finder  samme kliniske anvendelse som Aases.

Aase håber derfor at få videreudviklet på hendes opsæt, så det bliver lettere at udføre analysen.

Et håb som hun mener at hendes forskningsbioanalytikere deler.

Særligt benyttede sider på dbio.dk