Ny SuPAR test opfundet på Hvidovre Hospital

På Hvidovre Hospitals akutafdeling får alle medicinske patienter taget en SuPAR test, som kan afsløre, om patienten er alvorligt syg. Jo højere SuPAR niveau, des mere alvorlig er tilstanden.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

2014_01_29_Hvidovre_Hospita
Akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital undersøger og behandler mennesker, der er kommet alvorligt til skade eller er alvorligt syge. Foto: Ulrik Jantzen 

SuPAR testen er udviklet på Hvidovre Hospital, hvor de som første danske hospital har taget den i
brug. Alle medicinske patienter i akutafdelingen får taget testen som del af en analysepakke.

”Testen kan ikke stille en eneste diagnose, men den er en sikker prognostisk markør for, hvor syg patienten er. SuPAR finder de patienter, som har en dårlig prognose”, forklarer Ove Andersen, forskningschef ved Hvidovre Hospital.

Sammen med forskningsleder ved samme hospital, Jesper Eugen-Olsen har han udviklet og afprøvet testen, som fornylig er sat i produktion af firmaet Viro-Gates. Jesper Eugen-Olsen sidder i bestyrelsen og er medejer af firmaet.

Alt over normalområdet er sygdom

SuPAR er en meget følsom analyse. Et nanogram, ng blod pr. ml. er tilstrækkeligt materiale til at kunne påvise en patients SuPAR niveau.

Normalområdet går op til 5,5 ng/ml. Ved enhver stigning derudover er patienten syg. Jo højere SuPAR desto højere niveau af kronisk inflammation og desto hurtigere sygdomsudvikling.

”Vi har påvist helt op til 70 ng/ml. hos patienter, og så er patienten meget alvorligt syg. Allerede ved 10 ng/ml er patienten svært syg og ved 20 ng/ml er vedkommende meget syg. Den højest målte værdi på 70 ng/ml fandt vi hos en indlagt patient i intensivafdelingen, kort før han døde med multiorgansvigt”, forklarer Ove Andersen.

Læs hele artiklen om SuPAR-testen på Hvidovre Hospital i fagbladet Danske Bioanalytikere, som kommer hjem i din postkasse i slutningen af denne uge.

SUPAR TEST

soluble urokinase plasminogen activating receptor er et protein i blodet.

Det forekommer som en opløselig form af receptorer, som sidder på alle leukocytter og endothelceller. Receptoren frigives, når et menneske får en betændelsesreaktion i kroppen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk