Ny etisk ambassadør i professionsetik fra Region-Sjælland

Asmaa Dallal er vores nye ambassadør i professionsetik fra Region-Sjælland.

Nyhed
Skrevet af
Alkan Turan
etisk ambassadør Asmaa

Vi har bedt hende om at fortælle lidt om sig selv og hvad det vil sige at være etisk ambassadør i dbio.

Asmaa fortæller:

Mit navn er Asmaa Dallal, færdiguddannet bioanalytiker siden januar 2015 og er nyvalgt etisk ambassadør i dbio-Sjælland.

Som ambassadør for bioanalytikernes professionsetik, har jeg til opgave at holde samtalen om etik levende! Det vil sige, at jeg med afsæt i medlemmernes spørgsmål til etik og de etiske dilemmaer de og jeg selv oplever i vores hverdag, skal sætte etik til debat på regionale møder, i fagbladet, på arbejdspladser mv.

Dette står jeg for i samarbejde med de etiske ambassadører fra de fire øvrige dbio-regioner.

Igennem mit arbejde på en Klinisk Biokemisk Afdeling, i mere end 7 år, har jeg haft enormt meget patientkontakt med alle patientgrupper både i somatikken, herunder børneafdelingen og psykiatrien. Det er netop denne store og alsidig patientkontakt, som jeg har med i bagagen og de etiske dilemmaer den har været forbundet med, der især har vagt min interesse til at søge rollen som etik ambassadør.

Som bioanalytiker står man ofte i svære etiske situationer, både i det direkte og indirekte møde med patienten. Her opleves det ofte vanskeligt at tilgodese flere etiske værdier på en og samme tid. Bioanalytikeren er nødsaget til at træffe et vanskeligt valg, ved at ræsonnere over hvilket eller hvilke hensyn der har størst vægt, alt imens der skal navigeres i tid, ressourcer og følelserne.

Derfor er etik en svær størrelse – vi vil gerne gøre det rigtige, men kan blive i tvivl hvad det rigtige egentlig er.

Den eneste måde, vi som sundhedsfaglige, kan blive bedre rystet til at håndtere de etiske dilemmaer og generelt blive klogere på etik, er at tale højt/diskuterende og vedvarende om det.

Når man indgår i diskussioner, bliver der forlangt at man begrunder sine etiske vurderinger – her kan man ændre synspunkt, se på det pågældende etiske dilemma fra andre vinkler ved at høre noget om andres argumenter og erfaringer.

Jeg glæder mig til at blive klædt på til opgaven, til at lære min rolle som etisk ambassadør at kende, og blive bedre rystet til at skabe mere fokus på etik og få det til at fylde mere i min og medlemmernes hverdag, der i sidste ende vil være til gavn for patienten.  

Særligt benyttede sider på dbio.dk