Midtjyske supersygehuse sikres i alternativ spareplan fra bioanalytikere

Politikerne freder akutberedskabet, og nu får de med nyt udspil chancen for at sikre, at de store hospitaler beholder alle laboratorier til at undersøge patienter  

Politikerne i Region Midtjylland vil ikke fjerne lægebiler og andre dele af akutberedskabet, sådan som en spareplan foreslår, men hvem skal undersøge patienterne, når de ankommer til de hospitaler, som der stadig er lagt op til at beskære hårdt? Det spørger landsdelens bioanalytikere om. Laboratorierne hører til de dele af sygehusene, som spareplanen rammer allerhårdest. 

Mette Thomsen - formand Danske Bioanalytikere Midtjylland[4]

Men nu spiller Danske Bioanalytikere Midtjylland ud med en alternativ spareplan. De giver politikerne et forslag, der stadig sparer penge, men som samtidig understøtter de kommende supersygehuse. Planen sikrer blandt andet, at de store hospitaler beholder deres laboratoriespecialer, så patientprøver analyseres hurtigt, og patienter straks kan komme videre.

I spareplanen lægger Region Midtjylland blandt andet op til helt at fjerne to laboratoriespecialer fra Vestdanmark i Herning, Holstebro og Viborg. Mikrobiologiske prøver af for eksempel bakterier skal køres til Skejby, mens patologiske prøver i forbindelse med blandt andet kræft sendes til Randers. Derudover skal en række opgaver i blodbankerne centraliseres i Aarhus.

Danske Bioanalytikere Midtjylland foreslår nu i stedet, at Det Nye Hospital i Vest (Gødstrup), Hospitalsenheden Midt (Viborg-Silkeborg) og Det Nye Universitetshospital (Skejby) skal beholde alle deres nuværende laboratoriespecialer. Bioanalytikerne peger på, at regionen derved kan sikre rigtige supersygehuse. Besparelserne kan for eksempel opnås ved at samle arbejdssteder eller danne laboratoriecentre på de enkelte hospitaler med fælles ledelse.

I sit sparekatalog skriver Region Midtjyllands embedsmænd, at stort set ingen af de foreslåede ændringer på laboratorierne får betydning for patienterne. Det er politisk spin, mener bioanalytikerne.

- Når prøverne skal køres langt på landevejene, så betyder det, at der går meget længere tid, inden der kommer svar, siger regionsformand Mette Thomsen fra Danske Bioanalytikere Midtjylland. Spareplanen risikerer også at give længere svartider på blodprøver, fordi de klinisk-biokemiske laboratorier skal skære ned. Det kan betyde, at operationer må udsættes, eller at patienter ikke kan udskrives, fordi sundhedspersonalet venter på svar fra laboratoriet. Det er dyrt, hvis patienter skal indlægges længere tid.

Særligt benyttede sider på dbio.dk