Månedlang bioanalytiker-strejke på Island er slut

Det islandske parlament, Altinget, har vedtaget en lov, som forbyder strejken organiseret af Organisationen for Akademikere, der blandt andet dækker dyrlæger, radiografer og bioanalytikere.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

alpingi_Goldlionpics_web

Det islandske parlament, Alpingi, stopper nu med lov strejken blandt de islandske bioanalytikere. Foto: Goldelionpics/Flickr

Bioanalytikere og en række andre faggrupper i Island har strejket siden april. Men det er slut nu.

Det islandske parlament, Altinget, har vedtaget en lov, som forbyder strejken og lader en voldgiftsdomstol bestemme overenskomsten, hvis der ikke er indgået en fælles aftale inden den 15. juli. Loven gælder også sygeplejerskerne, der har strejket siden slutningen af maj.

”Det er en stor skuffelse, og konsekvenserne er uklare. Vi har hørt om bølger af afskedigelser blandt nogle grupper. Vi vil fortsætte med at kæmpe for bedre løn- og arbejdsforhold, men strejken er forbi,” siger Gyða Hrönn Einarsdóttir, der er formand i den islandske fagforening for bioanalytikere.

Formanden i The Icelandic Association of Biomedical Scientists tror ikke på, at en fælles aftale er mulig.

Voldgiftsdomstol bestemmer overenskomst

”Hvis vi ikke kommer frem til en aftale inden den 15. juli, skal en voldgiftsdomstol afgøre indholdet af overenskomsten baseret på andre overenskomster indgået siden den 15. maj 2015. Og det er værd at bemærke, at der i denne periode ikke er indgået aftaler med andre offentlige ansatte, som for eksempel læger og lærere,” siger Gyða Hrönn Einarsdóttir.

Overenskomsten med henholdsvis lærerene og lægerne har været et omdrejningspunkt for strejken, fordi de sikrede lønstigninger i omegnen af 20 procent. Mens andre grupper, heriblandt bioanalytikere, ikke har lønstigninger i sigte.

Særligt benyttede sider på dbio.dk