Ligestilling giver kroner i kassen

Selv små forbedringer af den økonomiske ligestilling mellem mænd og kvinder vil gavne samfundsøkonomien, lyder det fra en række fagforeninger, deriblandt Sundhedskartellet og Danske Bioanalytikere. De kommer med fire forslag til øget ligestilling.

Nyhed
Skrevet af
Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 
demo11april-035_web
Ved den store demonstration i april 2008 var ligeløn også på dagsordenen. Efter overenskomstforhandlingerne blev der nedsat en lønkommission af regeringen i 2008, som skulle vurdere ’uligelønnen’ i Danmark.

Mænd får stadig mere i løn end kvinder. Helt konkret er lønforskellen 16 % mellem mænd og kvinder, viser en rapport fra tænketanken CEVEA om "Det kønsopdelte arbejdsmarked." Der er således stadig masser at kæmpe for på ligelønsfronten i anledningen af kvindernes internationale kampdag 8. marts.

Men ligeløn og ligestilling vil også gavne samfundsøkonomien, lyder det fra en række fagforeninger, deriblandt Sundhedskartellet, som Danske Bioanalytikere er en del af. Det skriver de i en kronik i Berlingske Tidende.

Ifølge rapporten har Det Økonomiske Råd beregnet, at bruttonationalproduktet (BNP) vil vokse med 11 %, hvis kvinder arbejder og får løn som mænd.

Fire forslag skal fremme ligestilling

Først og fremmest er ligestillingen et spørgsmål om, at mænd og kvinder skal have lige gode muligheder og forhold, mener fagforeningerne, som kommer med fire forslag til at rette op på ubalancen:

1. Fædrenes ret til barselsdagpenge skal udvides

Som det er i dag, tager kvinderne 90 % af barselsorloven og mændene 10 %. Børn er en af årsagerne til, at lønnen udvikler sig forskelligt mellem mænd og kvinder. En ny undersøgelse viser, at kvinders løn stiger mindre end mænds, når de får børn. Således mister de 10 % af lønstigningen i forhold til, hvad de ellers ville have fået – eller deres mandlige kollega får.

2. Mere fleksible åbningstider i daginstitutionerne

Det skal sikre mulighed for at kombinere familielivet med, at begge forældre arbejder fuld tid og evt. på skæve tidspunkter i form af aften- og døgnarbejde.

3. Forældre skal have bedre mulighed for at passe syge børn

Ret til fri ved børns sygdom skal fremme ligestilling mellem forældrene. De skal begge have mulighed for at udøve omsorg for deres syge barn.

4. Ufrivillig deltid skal afskaffes.

Rapporten fra CEVEA viser, at 20,9 % af kvinderne arbejder på deltid, mens det blandt mænd kun er 6,7 %. En stor del af kvinderne vil gerne op i tid, men det har de ikke krav på, som situationen er i dag. Ret til fuld tid vil være et skridt i kampen for ligestilling.

Bag kronikken står Sundhedskartellet, som Danske Bioanalytikere er en del af, FOA, BUPL, Socialpædagogerne og Dansk Socialrådgiverforening. Læs hele kronikken her.

Læs hele rapporten fra CEVEA her.

FAKTA: LIGELØN

​Danske Bioanalytikere er medlem af Sundhedskartellet og samarbejder med andre organisationer om at skabe ligeløn i Danmark og udjævne løngabet mellem kvinder og mænd.

Desuden arbejdes for, at Ligelønsloven revideres, så det bliver lettere at sammenligne arbejde af samme værdi.

Ligelønssamarbejdet mellem Sundhedskartellet, BUPL, Socialpædagogerne og Socialrådgiverne blev startet i kølvandet på  Lønkommissionen, som blev nedsat i 2008 efter overenskomstforhandlingerne.

Læs mere på Sundhedskartellets hjemmeside.

Særligt benyttede sider på dbio.dk