Lægerne i Næstved er i direkte dialog med laboratoriet

Et af landets største lægehuslaboratorier ligger i Næstved Lægecenter. Her kan patienterne gå direkte fra lægen til laboratoriet. Læger og bioanalytikere er i tæt kontakt med hinanden, og patienterne kan få prøvesvar med det samme.

Nyhed

Af Helle Broberg Nielsen, journalist

kim-til-banner_web

Næstved Lægecenter er en af landets største praksisenheder med 23.000 patienter i optageområdet og 120-140 daglige patientkontakter. Der er tilknyttet 12 praktiserende læger fordelt på fire klinikker.
Desuden er der 17 uddannelseslæger, to speciallæger, 12 sygeplejersker og 10 lægesekretærer.

På laboratoriet, som er fælles for hele lægecentret, er der derfor nok at se til med en årlig egenproduktion på ca. 60.000 forskellige analyser på blodprøver, urin, lungefunktionsmålinger og EKG’er.

Om betydningen af at have et laboratorium i lægecenteret siger læge Birgit Christensen:

”Vores fordele er, at vi selv kan beslutte, hvornår vi skal have taget undersøgelserne og blodprøverne, både i forhold til kronikere og akutte tilstande. Den daglige kontakt i huset gør arbejdsgangene mere smidige. Patienterne kender huset og laboratoriet, og det er let ved akutte tilstande at gå direkte fra lægen til laboratoriet.”

Også for bioanalytiker Kim Madsen er det en fordel at være tæt på lægerne, når analyseresultater skal vendes.

”Her på stedet er vi i direkte dialog med lægerne. Vi holder fælles frokost for alle de ansatte i huset, og det giver masser af muligheder for at få vendt et eller andet i forbindelse med en patient, fx forklare eller høre nærmere om et analyseresultat, der var afvigende, eller der skal følges op på,” siger han.

Bidrager på flere fronter

Kim Madsen er en del af teamet på laboratoriet, som fast tæller tre bioanalytikere, en laborant og en ledende bioanalytiker. Laboratoriet er udstyret med alt det tidssvarende apparatur, der skal til for at kunne matche det analyserepertoire, som Danske Regioner honorerer for.

Udover at levere analyseresultater kan bioanalytikere i lægepraksis i det hele taget bidrage med at bruge patientdata til bedre behandling og kvalitetsudvikling, mener Kim Madsen.

”Det er jo det, vi er skrappe til; at systematisere arbejdsgange og beskrive procedurer,” siger han.

Kim Madsen og hans kolleger er også involveret i forskningsprojektet DD2. Det går ud på at tage blodprøver på nydiagnosticerede patienter med type2-diabetes og sende dem til en biobank i Vejle.

Forskerne skal bl.a. undersøge, om en mere individuel og evidensbaseret tilgang til den store folkesygdom vil føre til en mere effektiv håndtering af patientgruppen.

Artiklen er oprindelig bragt i artikelhæftet "Styrk almen praksis" i november 2014. Foto: Henrik Petit

HURTIGERE UDREDNING

Der stilles krav om hurtigere udredning af patienter i hele sundhedsvæsnet.

Blandt andet skal kræft- og kronikersygdomme kunne opspores tidligere. 70-80 % af alle diagnoser bygger på laboratoriemedicinske analyser; bioanalytikernes spidskompetence.

Praksislaboratorier tæt på patienten leverer valide analysesvar lynhurtigt.

Særligt benyttede sider på dbio.dk