Kom til konference om ligeløn

Hvordan udnytter vi bedst den nye ligelønslov til at sikre medlemmerne ligeløn? Det er emnet for en gratis konference om ligeløn, som DU kan komme med til.

Nyhed
Skrevet af
Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

Både i Danske Bioanalytikere såvel som i resten af fagbevægelsen er der fortsat stor bevågenhed på at sikre ligeløn. Der er stadig en generel lønforskel mellem kvinder og mænd på 18 %, som lønkommissionens påviste i 2008.

Men en ny ligelønslovgivning er forhåbentlig et skridt i den rigtige retning til at få nedbragt lønforskellen, og derfor sætter fagbevægelsen fokus på den nye ligelønslov.

Det sker ved en konference onsdag 26. november kl. 9-13.30 i København. På konferencen vil både fagforeningsfolk og forskere inspirere til nye metoder i arbejdet med at fremme ligeløn.

Det er FIU-Ligestilling, som er et partnerskab mellem Dansk Metal, HK og 3F, der inviterer til konferencen.

Hvis du har lyst til at deltage i konferencen, kan du tilmelde dig via mail til pih@danskmetal.dk

Se programmet her: Ligeløn: Nyt om lovgivning, metoder og initiativer til ligeløn.

dbio har fortsat fokus på ligestilling

Hos Danske Bioanalytikere hilser man konferencen velkommen. Ligestillings-problematikken har fortsat stor fokus hos dbio, hvor man blandt andet arbejder for at sikre, at aftaler og overenskomster er udformet, så de både formelt og reelt sikrer, at kønnene behandles ens – det kaldes ”mainstreaming”.

Det betyder blandt andet, at der ved OK13 blev vedtaget et projekt, hvor Sundhedskartellet sammen med Danske Regioner ser på, om aftaler og overenskomster på arbejdspladserne er kønsmæssigt neutrale.

Aftaler kan nemlig være skrevet på en måde, så de forskelsbehandler mænd og kvinder indirekte; f.eks. ved, at man tillægger kompetencer, der overvejende besiddes af det ene køn, særlig vægt ved tildeling af lokallønstillæg.

Uligeløn skal også løses af politikerne

Ligeløn er derfor fortsat på dagsordenen i de kommende OK15-forhandlinger, men problematikken omkring uligeløn er også en opgave, der skal løses af politikerne, mener dbio ’s formand Bert Asbild.

”Sundhedskartellet medvirker løbende til at skabe opmærksomhed om de store ligestillings- og ligelønsproblemer, som er på det danske arbejdsmarked. Men manglende ligeløn og ligestilling er et generelt samfundsproblem og skal løses af politikerne på Christiansborg. Det er derfor ikke ved overenskomstforhandlingerne alene, at slaget kan vindes,” siger Bert Asbild.

Læs også dbio’s debatoplæg om ligestilling i forbindelse med OK15.

​Den nye ligelønslov trådte i kraft 18. maj 2014.

Det nye er, at fremover er virksomheder med helt ned til 10 ansatte forpligtet til at udarbejde en kønsopdelt lønstatistik.

Det betyder øget synlighed og en bedre dokumentation for lønningerne i forhold til køn – og giver bedre mulighed for at kunne reagere på lønulighed.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk