Klageinstans søger kritiske bioanalytikere

Antallet af klager over sundhedspersonale og behandlingsforløb vil stige med 10-15 procent om året fremover, forventer Patientombuddet. Derfor søger Patientombuddet nu flere sagkyndige.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist 

dommer_web

Som sagkyndig kan du være med til at argumentere for, hvad der er god faglig praksis. Foto: dbio

I år forventede Patientombuddet at modtage 6000 klager over sundhedsforløb og sundhedspersonale, men allerede nu har de modtaget mere end 6600 klager. Derfor opruster Patientombuddet korpset af sagkyndige.

”Vi søger bioanalytikere, som skal være med til at finde ud af om, der er handlet korrekt i den pågældende sag. Og om bioanalytikeren har gjort, som han/hun skulle i den givne situation,” siger Torben Hærslev, der er overlæge og kontorchef hos Patientombuddet, og fortsætter:

”Vi søger sagkyndige som er all-roundere. Og så er det vigtigt, at man kan mande sig op og er klar til at kritisere kollegaer, hvis det skulle vise sig relevant.”

Fortroligt materiale

Den rolle har Margit Olsen tidligere prøvet i sit arbejde som sagkyndig.

”Man modtager en række spørgsmål fra Patientombuddet i forhold til en konkret sag, hvor man tager stilling til, om bioanalytikeren har handlet korrekt ifølge god faglig praksis,” siger Margit Olsen, der til daglig arbejder som bioanalytiker på Transfusionscenteret i Næstved.

Hun forklarer, at man som sagkyndig helt konkret får tilsendt patientjournalen og klagesagen. Derefter ser man på hvilke instruktioner og vejledninger, der findes og vurderer, om de er blevet fulgt, hvorefter sender sin begrundede udtalelse til Patientombuddet.

”Det er vigtigt, at man er uvildig, fordi man behandler fortroligt materiale. Derfor må man ikke være inhabil ved at kende nogen af personerne i sagen. Derudover er det vigtigt, at man har en vis modenhed og indsigt,” siger Margit Olsen og forklarer, at man som udgangspunkt er alene om udtalelsen i en konkret sag, men at man kan bede om en second opinion, hvis man er i tvivl.

Aflønnet per sag

”Vi har valgt at lave en åben proces, hvor alle kan ansøge. De nuværende seks bioanalytikere kan således også søge igen,” siger Torben Hærslev fra Patientombuddet, der forklarer, at han lægger stor vægt på samarbejdet med de faglige organisationer. dbio vil derfor også blive inddraget i ansættelse af de sagkyndige bioanalytikere.

Torben Hærslev forklarer, at de sagkyndige bioanalytikere bliver aflønnet per sag, og at man som sagkyndig derfor ikke skal forvente et stort arbejdspres.

”Der er bioanalytikere indblandet i klagesager en gang i mellem. Men det er begrænset,” siger han. I opslaget skriver Patientombuddet 4 til 12 timer om måneden.


Læs opslaget og søg stillingen hos Patientombuddet

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk