Julefrokostskader er også arbejdsskader

Det er højsæson for julefrokoster. Og engang i mellem går det vildt for sig, når kollegaerne deler snaps, flæskesteg og dansegulv. Men hvordan er det egentlig med forsikringen, er en skade til julefrokosten en arbejdsskade? Få svaret her.

Nyhed
julefrokost-dbio-2013_web
Julefrokostsæsonen er i fuld sving, og du kan roligt kaste dig ud i løjerne, hvis det går galt er det nemlig en arbejdsskade. Foto: Michael Müller/dbio

Hvis du er så uheldig at vride foden om på dansegulvet, få noget i klemme i kopimaskinen eller på anden vis kommer til skade under firmajulefrokosten, skal du huske at anmelde skaden som en arbejdsskade til Arbejdsskadestyrelsen.

Der er nemlig chance for, at en sådan ulykke kan blive anderkendt efter lov om arbejdsskadesikring, forklarer Helene Højgaard, der er arbejdsskadekonsulent hos dbio - Danske Bioanalytikere.

”Som ved enhver arbejdsskadesanmeldelse vil en eventuel sag blive vurderet ud fra den konkrete situation, men der er en god chance for, at en julefrokostskade vil blive set som en arbejdsskade,” siger Helene Højgaard.

Julefrokostskaden kan være en arbejdsskade, hvis

  • Der er tale om en officiel fest. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal stå bag invitationen, hvilket også betyder, at chefen skal kende rammerne for festlighederne.
  • Der er et sluttidspunkt, idet arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring kun dækker frem til den officielle afslutning på julefrokosten. 
  • Det har endvidere betydning for vurderingen, at skaden sker ved en aktivitet, der er et naturligt led i arrangementet. Det kan f.eks. være dans, hvor en medarbejder kommer til skade på dansegulvet eller hvis man har brændt sig på en meget varm ting fra julebuffeten.

Er festen slut, betaler du selv

Arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring dækker frem til den officielle afslutning på festen. Det betyder, at hvis man sammen med kollegerne beslutter sig for at fortsætte festen enten ude i byen eller på arbejdspladsen, så er man ikke længere dækket ind af arbejdsskadeloven.

Kommer man til skade efter den officielle afslutning på festen, er det ens personlige ulykkesforsikring, der skal dække en eventuel skade.

Chefen må gerne være gået

Det uden betydning om chefen selv deltager i julefrokosten, eller hvornår vedkommende forlader løjerne. Ligesom det heller ikke spiller nogen rolle, hvorvidt julefrokosten foregår på selve arbejdspladsen eller i lejede lokaler ude i byen, når man skal afgøre om der er tale om en arbejdsskade.

En sidste ting man skal være opmærksom på er, at der er en et årig anmeldelsesfrist hos Arbejdsskadestyrelsen.

TILFØJELSE 16/12-2014

​’Det har betydning om arbejdsgiver eller en eventuel personaleforening har medvirket til finansieringen af arrangementet.

Det er ikke et krav, at hele arrangementet er betalt af arbejdsgiver. Tilskud til arrangementer – store som små tilskud har også betydning for vurderingen.

Derudover har det stor betydning, om arbejdsgiver har været en del af planlægningen og eventuelt selv deltager ved arrangementet.’

Særligt benyttede sider på dbio.dk