International akkreditering til Vejle Sygehus

Vejle Sygehus er som det første sygehus i Danmark blevet akkrediteret som "Clinical Cancer Centre" af den europæiske organisation OECI - Organisation of European Cancer Institutes.

dbio-Syddanmark

​Af: Nina Naumann, bioanalytiker på Patologisk Institut, SLB, Vejle og medlem af regionsbestyrelsen i dbio-Syddanmark.

Ved akkrediteringen har Vejle Sygehus nu på internationalt plan fået en blåstempling, der gives til kræftsygehuse med et højt kvalitets- og forskningsniveau. En anerkendelse, som uden for landets grænser bl.a. er givet til Cambridge Cancer Centre og Karolinska Instituttet.

Akkrediteringen bygger på en grundig undersøgelse af sygehusets kræftbehandling og kræftforskning. OECI havde sidst i januar 2016 fire observatører udsendt til Vejle, hvor de bl.a. interviewede medarbejdere og patienter på de afdelinger, som behandler kræftpatienter.

Her på Klinisk Patologi, SLB, havde vi fornøjelsen af at få besøg af observatørerne fra survey-teamet, som blev vist rundt på afdelingen af repræsentanter fra ledelsen og kvalitetsudvalget.

Der blev spurgt ind til vores hverdag og organisering af vores laboratorie- og arbejdsgange, og flere bioanalytikere demonstrerede færdigheder udi deres kerneopgaver, såsom igangsætning og udskæring af små og store præparater, mikrotomi af vævsblokke og screening af celleprøver for livmoderhalskræft. Desuden deltog enkelte speciallæger i interviews omhandlende multidisciplinære teams (MTD) foruden den ledende overlæge, som deltog i interviews om ledelse.

Observatørerne var blandt meget imponeret over de elektroniske systemer, der gør det muligt for os, at følge prøven lige fra modtagelse til svarafgivelse, med log af involverede personer samt tidsstempler; men også muligheden for at fremfinde yderligere oplysninger om tidligere prøver og andre relevante patientdata.

Nøgleordene for survey-teamet var patientinddragelse, multidisciplinært samarbejde samt den kvalitetsbevidsthed de fandt overalt på sygehuset. Nøgleord der stemmer godt overens med SLBs vision- og værdisæt.

2016 slb visioner og værdier

Visioner og værdier. SLB trekanten med forklaringer  

Gennem arbejdet med først DDKM - Den Danske Kvalitetsmodel – og nu OECI, har vi været tvunget til at kigge på vores afdeling og arbejdsgange med kritiske øjne. Men ikke kun internt.
Vores kontaktflader udadtil har også været en tur under mikroskopet, da det tværprofessionelle samarbejde er alfa og omega for at sætte patienten i centrum og for at yde den bedste behandling. 

Under akkrediteringsprocesserne har der blandt andet været et stort fokus på at få samlet alle retningslinjer og instrukser på en fællestilgængelig platform.

Dette er med til at sikre at alle faggrupper altid har mulighed for at blive opdateret på den gældende version af dokumentet. Det har også givet afdelingen en mulighed for at identificere de områder i hverdagen, hvor der er plads til forbedring. Det har skabt en øget bevidsthed og fællesskabsfølelse omkring kvalitetsarbejdet. 

Alt i alt har det været, og er, en utroligt givende proces, der giver Sygehus Lillebælts medarbejdere en mulighed for at vise deres værd og engagement og ikke mindst giver det patienterne en mulighed for at få den behandling, de fortjener.

2016 slb fejring 1
2016 slb fejring 2

Fejring af akkrediteringen i sygehusets forhal.  Lægelige direktør, Mads Koch Hansen holder tale mens personalet får lidt godt til ganen.  

Særligt benyttede sider på dbio.dk