Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed mm..

Danske Bioanalytikere takker for høringsmaterialet og ønsker at gøre opmærksom på, at dette ikke kan betragtes som et fyldestgørende høringssvar herfra.

Høringssvar og breve

Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og sundhedsloven, sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Danske Bioanalytikere takker for høringsmaterialet og ønsker at gøre opmærksom på, at dette ikke kan betragtes som et fyldestgørende høringssvar herfra.

Vi er for sent blevet opmærksom på høringsmaterialet, da ”samlingen” af lovændringer i denne høring ikke har nogen rød tråd, og samtidig fremgår UTH-ændringerne, som har en markant betydning for hele sundhedsvæsenet, ikke af emnefeltet i høringsmaterialet.

Ligeledes skal vi beklage, at høringen kommer og hovedsageligt forløber hen over sko-lernes sommerferie, hvorfor det bliver nærmest umuligt for os at nå at inddrage den fag-lige viden og ekspertise, som eksisterer i vores faglige miljøer.

Danske Bioanalytikere anerkender, at UTH systemet kan trænge til et eftersyn, men vur-derer umiddelbart, at der i de foreslåede ændringer kan mistes et stort læringspotentiale i det danske sundhedsvæsen. Styrken ved UTH er, at man derved netop får fokus på, hvor der er behov for at sætte ind i forhold til fejl/utilsigtede hændelser i det danske sundhedsvæsen. Også inden for områder, der måske ikke altid er de mest synlige, men som kan være kritisk afgørende.

Danske Bioanalytikere har den 13. juli i en mail til Sundhedsministeriet forsøgt at henlede ministeriets opmærksomhed på den sidste årsberetning udgivet af Styrelsen for Patient-sikkerhed i relation til forslag om ændringer af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, sundhedsloven og lov om lægemidler, som sundhedsministeriet pt. også har i høring.
I mailen skriver vi:
”Danske Bioanalytikere henstiller til, at Sundhedsministeriet i sit arbejde for forbeholdt virksomhed til udtagelse af kapillærblodprøver og veneblodprøver til sygeplejersker, også har fokus på kvaliteten. Styrelsen for Patientsikkerhed udgav i juni i år den Danske Patientsikkerhedsdatabase årsberetning 2021, og der er en interessant oversigt over UTH’er på side 25, hvor netop prøver, undersøgelser og prøvesvar fremhæves som om-råderne med mange UTH’er.”

Danske Bioanalytikere har forsøgt via Styrelsen for Patientsikkerhed at få mere viden om, hvad der ligger bag tallene, herunder hvor stor en andel der omhandler blodprøver, da vi hører fra bioanalytikerne, at der er flere fejl på dette område. Specielt når andre faggrupper end bioanalytikere varetager området. Det er ikke muligt at trække den viden ud af UTH-systemet i dag.

I stedet for at ”mindske og forsimple” UTH-systemet over en bred kam, ser vi gerne, at man sammen med de relevante faggrupper, herunder bioanalytikere, får mere viden om, hvad der ligger bag tallene i UTH-systemet, inden man ”blot dropper dem” og f.eks. giver flere faggrupper med mindre viden på området forbeholdt virksomhed for blodprøver.

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk