Det gik du glip af...

...hvis du ikke deltog i generalforsamlingen 2014

Regionsgeneralforsamling            

dbio-midtjylland samler 141 medlemmer 18. Marts 2014 til den årlige generalforsamling – udover de regionale medlemmer har regionsbestyrelsen inviteret Camilla Bjerre, næstformand og Bert Asbild, formand.

Spisning og fejring

Aftenen starter med spisning, hvor køkkenet i medborgerhuset er klar med dejlig mad. 

Regionsnæstformand Annette Toft er klar med tale og tillykke til jubilarerne og krydrer den med udviklingen af faget og arbejdsvilkårene.

Annette Toft holder tale for jubilarerne

GF14Annettegaver

Indsamling af krav til arbejdsmiljøet

Mere end hver anden bioanalytiker føler, at de har lav indflydelse på deres daglige arbejde. Det er en langt større andel end i mange andre fag, og det kan gå ud over helbredet. Hvad kan der gøres ved det?

dbio’s næstformand, Camilla Bjerre, deltog i regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg og fortalte om resultaterne af en undersøgelse af bioanalytikeres arbejdsmiljø. På flere områder findes der betydelige problemer.

”Hvad kan vi i dbio gøre for at forbedre arbejdsmiljøet?” Vi vil meget, meget gerne have input fra medlemmerne, sagde Camilla Bjerre. Kom med jeres gode ideer.

Regionsformand Mette Thomsen sammenlignede med overenskomstforhandlingerne. Her indsamler dbio forslag til krav fra medlemmerne. Det er lige så vigtigt, at vi nu får samlet gode ideer til, hvad dbio skal gøre for at forbedre arbejdsmiljøet, sagde Mette Thomsen.

Camilla

Mange ramt af vold

Undersøgelsen viser også, at 9 % af bioanalytikerne oplever vold og trusler. Det er ikke bagateller. De kommer ud for, at patienter kradser, river, sparker, slår, befamler, spytter eller andre ubehageligheder.

- Tit bliver den slags episoder ikke anmeldt som arbejdsskader. Men det er det. Det kan få langsigtede psykiske virkninger, advarede Camilla Bjerre.

- Sygeplejerskerne er bedre til at håndtere den slags episoder, som det de er og tage dem alvorligt. De er muligvis bedre til at mærke på sig selv. Vi er en faggruppe, der først reagerer, hvis man kan se eller mærke, at der for alvor er sket noget. Det er ikke altid hensigtsmæssigt.

Arbejdsmiljørepræsentant Tanya Julio fra Patologisk Afdeling i Aarhus opfordrede til i tide at få sat fokus på, hvad vold er. Det er efter hendes mening særligt vigtigt i stressede tider, hvor der presses på for at nedbringe svartider, og hvor bioanalytikerne har besvær med at føre dialog med hinanden.

Samarbejde

En af deltagerne i generalforsamlingen opfordrede til, at dbio samarbejder mere med de andre sundhedsorganisationer om arbejdsmiljø. For eksempel om kampagner over for patienterne a la ”Tænk, før du råber!”

Camilla Bjerre nævnte, at på psykiatriske afdelinger evaluerer personalet tit, hvis der har været en episode med en patient. - Men bioanalytikeren, som også har været til stede, går jo tilbage til laboratoriet og er ikke med i efterbehandlingen.

GF14Mette1

Nu skal skiltet skiftes!

Bioanalytikere kører nu fra hospitalerne ud til patienter i hele Region Midtjylland. Ordningen er udvidet til hele landsdelen i år, men den har eksisteret i Østjylland i længere tid. Her findes der endda ved Aarhus Universitetshospital i Tage Hansens Gade en reserveret parkeringsplads med skiltet ”Mobillaborant”.

Skilt

Det er mange år siden, at hospitalslaboranter skiftede titel til bioanalytikere. 

Nu skal skiltet også ajourføres til ”Mobilbioanalytiker”.

På regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg tilbød formand Mette Thomsen, at dbio-midtjylland betaler udgiften.

-” Hvornår får vi så skiltet?”spurgte Marianne Simonsen fra Aarhus Universitetshospital. - ”NU”, svarede Mette Thomsen.

Løntillæg til mobile bioanalytikere

Mange flere bioanalytikere kører nu ud til patienter, efter servicen er udvidet til hele Region Midtjylland. Det er ikke urisikabelt at tage rundt på landevejene for at besøge blandt andet psykiatriske patienter. Skal det ikke give ekstra i løn? 

Det spurgte Gunna Horup Sørensen fra Klinisk-Biokemisk i Herning om på regionsgeneralforsamlingen i Herning.

  • Er der fælles fodslag mellem hospitalerne om, hvad der skal ydes i tillæg, spurgte Gunna Horup Sørensen.
  • Regionsnæstformand Annette Toft svarede, at der de fleste steder ydes et funktionstillæg. Men i blandt andet Horsens og hos Hospitalsenheden Vest har det været drøftet, om det måske i stedet skal være et tillæg pr. dag, bioanalytikeren kører ud.
  • Det skyldes, at man af hensyn til fleksibiliteten har valgt at lade alle, der er parat til at køre ud, deltage i ordningen. Regionsbestyrelsen vil følge op på hvilke tillæg, der gives rundt i regionen.

Gaver på lager

dbio-midtjylland har i 2013 brugt mere end dobbelt så meget på gaver som året før. Omkostningen er steget fra 47.000 kr. til 98.000 kr. Det undrede en af deltagerne på generalforsamlingen i Silkeborg

Gaver

Mette Thomsen forklarede, at en af de store poster på den konto er gaver til de mange jubilarer i organisationen. På grund af en misforståelse er der i fjor købt jubilæumsgaver til to år. Derfor er der udsigt til, at udgiften bliver tilsvarende mindre i 2014.

Kasserer Anne Marie Bundsgaard tilføjede, at der af og til købes en gave til en person, som har ydet en indsats for dbio-midtjylland. Det sker i stedet for besværet med at skulle udbetale et lille beløb i løn.

- Totalt set bruger vi ikke alle de penge, der er til rådighed. Vi anvender midler på gode ting, men vi passer også på medlemskronerne, sagde Anne Marie Bundsgaard. 

Nu tager bioanalytikerne ud til kommunerne

Politikerne i det midtjyske regionsråd kender bioanalytikerne. Også fordi Mette Thomsen fra dbio-midtjylland overværer stort set hvert eneste regionsrådsmøde. Nu begynder det samme i kommunerne.

For nylig deltog to bioanalytikere i et byrådsmøde i Herning. Det overraskede de kommunale politikere. De er ikke vant til, at der kommer ”så mange” borgere til de almindelige byrådsmøder.

dbio-midtjylland vil i nærkontakt med kommunerne. Regionsbestyrelsen planlægger en rundtur til samtlige 19 borgmestre i det midtjyske. De skal vide, hvad de kan bruge bioanalytikere til i deres sundhedscentre, sundhedshuse og andre steder.

Fremstødet støttes af dbio centralt. Hvis det går godt i Midtjylland, kan det inspirere til lignende indsats andre steder i landet. dbio hjælper blandt andet med at fremstille materiale til kommunerne.

- Hvis vi ikke byder os til hos kommunerne, så gør andre det, sagde regionsformand Mette Thomsen på generalforsamlingen. I Nordjylland har Falck tilbudt, at når redderne alligevel sidder og venter på en vagt, så kan de køre rundt og tage blodprøver på patienter.

GF14Nærbillede2

Bioanalytikere vil beholde blodprøverne

Måske elsker bioanalytikere ikke altid at tage blodprøver. Men muligvis er det allermest det store antal blodprøver, de ikke holder af. Det tror regionsformand Mette Thomsen.

Hun omtalte på generalforsamlingen, at der på Århus Universitetshospital i forbindelse med samling på en matrikel er foreslået, at flytte en del af blodprøvetagningen til sygeplejersker. Bioanalytikerne har fået en plads i det udvalg, der skal analysere fordele og ulemper ved en evt. flytning.

- ”Jeg vil fastholde, at blodprøvetagning er et kerneområde for bioanalytikere. Vi er bedst til det.”

Sådan sagde Mette Thomsen på generalforsamlingen – og fik straks klapsalver fra de 141 deltagere.              

Bioanalytikere i lægepraksis under pres

dbio-midtjylland har i den sidste tid fået henvendelser fra bioanalytikere i lægepraksis, som mistrives eller kæmper med andre problemer. Nogle går ned med stress. Andre er opsagt, fordi læger har slået deres praksis sammen.

- Vi kan se, at en række bioanalytikere i lægepraksis er oppe i senioralderen. Mange er glade for arbejdet. Men nogle bliver også presset voldsomt, sagde regionsformand Mette Thomsen på generalforsamlingen i Silkeborg.

Bioanalytikerne i lægepraksis arbejder i øjeblikket under usikre forhold. Deres overenskomst med Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening udløb i fjor og er endnu ikke fornyet.

Lægerne vil gerne først have deres egen aftale med regionerne på plads. Her er der indgået forlig ved forhandlingerne. Det skal nu til urafstemning. Men ingen ved, hvordan den ender.

Mange læger er utilfredse med resultatet. De praktiserende lægers bestyrelsen har godkendt resultatet med snævrest mulige margin: 5-4.

GF14Nærbillede3flere

Produktiviteten stiger og stiger

De ansatte på hospitalerne i Region Midtjylland leverer mere for færre kroner. Produktiviteten er steget med 0,7 % fra 2011 til 2012. dbio-regionsnæstformand Annette Toft er sikker på, at tallene for 2013 vil vise yderligere fremgang.

- Der er meget fokus på produktiviteten. Hospitalerne og politikerne må ikke glemme kvaliteten, advarede Annette Toft på regionsgeneralforsamlingen.

I øjeblikket er der meget opmærksomhed om, at udredningsgarantien skal holdes. Det kan skabe nye skævheder.

- Hvis der bruges rigtig mange kræfter på at finde ud af, hvad patienterne fejler, så risikerer vi, at det går ud over behandlingen, sagde Annette Toft.

Hun beklagede, at opgørelsen af produktiviteten kommer meget sent. Tallene for 2012 er først offentliggjort for få dage siden.

Betalt frokostpause kan være truet

Lærerne blev kørt over ved overenskomstforhandlingerne i fjor. Det skal ikke ske for bioanalytikerne, når de skal forhandle i 2015. Det vil dbio-formand Bert Asbild forebygge, og derfor forbereder han sig allerede nu ved at snakke med medlemmerne.

På generalforsamlingen viste Bert Asbild en liste over, hvad der måske kan komme af krav fra arbejdsgiverne. Den er udarbejdet sammen med en arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet.

- Hvad gør vi, hvis arbejdsgiverne forlanger, at vi skal til at betale for frokostpausen, spurgte Bert Asbild. Den halve time svarer til 7 1/2 % i løn. Det skal regnedrengene i Finansministeriet og andre steder nok få øje på.

- Hvad skal vores modspil være? Vi har vagter, og vi står til rådighed i pausen. Jeg har mange argumenter. Kan I hjælpe med endnu flere, appellerede Bert Asbild.

Der er penge

Overenskomstforhandlingerne i år på det private arbejdsmarked er endt med forbedringer på 5-6 % over tre år. Hvis bioanalytikerne får det, så er det i hvert fald bedre end resultatet i 2011.

- Der er måske lidt penge til rådighed ved vores overenskomstforhandlinger. Måske kan vi endda få mere end prisstigningerne, så reallønnen går op.

- Nogle siger, at samfundsøkonomien er dårlig. Men der er også mange tal, som viser, at det går meget godt. Vi har heller ikke så dyrt et sundhedsvæsen, som nogle siger, påpegede Bert Asbild.

GF14Bert

Kritiske punkter

Andre krav fra arbejdsgiverne kan blive at fjerne den reguleringsordning, som sikrer, at de offentlige lønninger nogenlunde følger med det private arbejdsmarked. Den er faktisk gået baglæns de seneste år. Kirsten Thorhauge fra KBA i Holstebro foreslog at sætte reguleringsordningen til salg.

Arbejdsgiverne er generelt interesserede i at udvide normalarbejdstiden. Flere deltagere i Silkeborg sagde nej til at fjerne fridage. Så vil de hellere udvide dagarbejdstiden.

- Men hvis flere timer skal dækkes ind, så bliver bemandingen tyndere om morgenen til for eksempel blodprøvetagning, advarede Kirsten Strauss fra KBA i Skejby. Det svækker os. I forvejen har de i Århus planer om at flytte blodprøvetagningen til sygeplejerskerne.

Kom med ideer

Bert Asbild nævnte, at der også er områder, hvor der er mulighed for enighed med arbejdsgiverne. HK og andre fagforbund har haft glæde af at bruge midler fra overenskomstforhandlingerne til kompetencefonde, der betaler for efteruddannelse. Skal bioanalytikerne gøre noget lignende?

- Forløbet med lærerne har vist, at vi ikke kommer igennem med kun at stille krav. Hvis vi skal styre forhandlingerne, så skal vi også være imødekommende på nogle punkter, sagde Bert Asbild.

- Her har vi brug for medlemmernes ideer. I kan komme med de guldklumper, der kan overbevise arbejdsgiverne.

Lodtrækning

I år var der 141 numre minus 10 (regionsbestyrelsen kan ikke deltage) i puljen til lodtrækning om gaver fra dbio`s web shop - i år mobiltasker og jakker.

Lodtrækning

Efter fotoet at bedømme en populær aktivitet, som måske er kommet for at blive  - i år var anden gang!

Kom ind i kerneværdierne.

Alle deltager bliver sendt hjem med viden om, hvordan det er muligt at komme ud/ ind af bioanalytikernes kerneværdier:

  • Faglighed
  • Ansvarlighed
  • Kvalitetsbevisthed
  • Professionalisme
  • Fællesskabsfølelse

Janne Kofoed står for denne instruktion og en afsluttende sang.

Tak for en god forsamling, vi ses i dbio-midtjylland

På vegne af bestyrelsen

Mette Thomsen, regionsformand

Særligt benyttede sider på dbio.dk