Fem minutter i deadline: Danske Regioner opgiver straks-svar

Det var planen, at borgerne fra den 9. september skulle have adgang til laboratoriesvar på Sundhed.dk et døgn eller to efter, at de var lagt i systemet. I sidste øjeblik har Danske Regioner dog valgt at opgive de såkaldte straks-svar indtil videre.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør 

Paint_Udklip_sundheddk

”Carcinoma in situ” har lægen skrevet i en kvindes elektroniske journal, efter at hun har fået foretaget en undersøgelse for kræft i livmoderhalsen.  Kvinden logger sig ind på sundhed.dk fredag eftermiddag og læser.

”Carcinoma, er det nu ikke noget med kræft? Har jeg kræft?  Skal jeg dø”. Tankerne flyver gennem hovedet, men hun kan først kontakte sin læge mandag morgen.

Eksemplet er tænkt, men måske ikke urealistisk, når borgerne fra 9. september i år efter planen skulle have haft adgang til alle deres prøvesvar på Sundhed.dk allerede et døgn eller to efter, at laboratoriet havde lagt svaret ud på laboratoriesvarportalen.   

Svar uden forklaring

Tidligere var der en forsinkelse på 14 dage, så den behandlede læge modtog svaret før borgeren. På den måde kunne lægen nå at indkalde patienten til en samtale om prøvesvaret.

Det skulle efter planen have været slut d. 9. september, hvor patienten skulle have svaret med det samme - uden lægens forklaring og rådgivning. Men i sidste øjeblik har Danske Regioner valgt at indføre en 72 timers forsinkelse på prøvesvar. Den beslutning skal dog først vedtages formelt torsdag d. 20. august.

Det er dog stadig Danske Regioners ambition, at borgerne skal have straks-svar. Hvornår vides dog ikke. Det oplyser kommunikationsrådgiver Gitte Schmidt, der endvidere oplyser, at Danske Regioner har valgt at indføre 72 timers forsinkelsen ”efter pres fra lægerne”.

Straks-svar vækker bekymring

Hos nogle bioanalytikere fra de patologiske afdelinger, hvor mange kræftdiagnoser bliver stillet, vækker ideen om straks-svar bekymring: 

”Jeg kan være urolig for, at en patient får prøvesvaret uden samtidig at få en forklaring fra en læge, som kan tolke svaret, vejlede og også forklare om det eventuelle videre forløb,” siger Dorthe Ejersbo, der er afdelingsbioanalytiker i Klinisk Patologi, Vejle Sygehus og formand for Dansk Cytologiforening.

Samme holdning har Lone Bojesen, kvalitetskoordinator i Patologisk afdeling på Herlev Hospital:

”Almindelige borgere kan ikke læse og tolke kræftsvar. De forstår ikke, hvad der står. Og nogle mennesker reagerer voldsomt, hvis de hører ordet kræft, det er jo også derfor, man altid råder til at tage en pårørende med til en samtale om et malignt (ondartet, red.) prøvesvar.  Så hvis de nu skal gå og vente på at tale med en læge efter at have fået svaret, kan det give meget stress.”

Prøvesvar er patientens ejendom

Det var Danske Regioners bestyrelse, der i marts 2015 vedtog, at borgerne nu skulle have adgang til straks-svar. Og det gjaldt svar fra samtlige laboratoriespecialer. 

”Som borger har du da krav på så hurtigt et svar, som muligt. Hvis man har mistanke om, at et eller andet er galt, skal man ikke vente i flere uger på et svar.  Man har ret til at få at vide, hvad fejler jeg? Og hvad kan jeg gøre ved det?,” siger Leila Lindén, der er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og Danske Regioners bestyrelse.

Hun ser det ikke som bekymrende, at patienter kan modtage et prøvesvar på en ondartet diagnose uden samtidig lægelig tolkning.  

”Vi slår jo alle sammen allerede op på nettet, og jeg ved jo godt, at hvis jeg får nogle skæve tal, så skal jeg se at få snakket med min læge.  Folk er jo ikke dumme, og det er formynderisk at mene, at folk ikke kan tåle at se sine egne prøvesvar.  Det er en helt anden tidsalder, vi lever i nu, og det skal sundhedssystemet følge med til,” siger Leila Lindén.

Interviewet med Leila Lindén er lavet inden, at Danske Regioner presset - af blandt andet lægerne - valgte at indføre 72 timers forsinkelse på prøvesvar fra den 9. september. Det er dog stadig ambitionen, at borgerne skal have straks-svar.

Læs, hvad Danske Patienter, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse mener om straks-svar i Fagbladet, som udkommer i næste uge (35)

​20/8-2015: Borgerne kan se laboratoriesvar med 3-5 dages forsinkelse fra 9. september, skriver Danske Regioner.

​I 2014 var der 719.000 borgere, der foretog et opslag i deres sundhedsjournal via sundhed.dk, hvilket svarer til 18 % af den danske befolkning.  

Hele 52 procent af den danske befolkning har anvendt sundhed.dk

Notater fra privatpraktiserende læger og private sygehuse leveres foreløbigt ikke til Sundhedsjournalen.

​19/8-2015: Danske Regioner oplyser, at beslutningen om straks-svar endnu ikke er endelig vedtaget.