Det er kun et stik, men det er alligevel ikke "bare" et stik

Der er krav til stor kompetence hos den, der skal tage blodprøven. Bioanalytikerne er uddannet til det, og det er en af deres kerneopgaver. Læs regionsformand Hanne Bondes holdning til blodprøvetagning.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

Blodprøvetagning ved venepunktur er en af de hyppigst anvendte metoder til diagnosticering og monitorering af sygdomme.

Det kan derfor undre, at det ofte blot betragtes som en "simpel" ting at få taget en blodprøve.
Blodprøven erstatter naturligvis ofte langvarige og måske smertefulde undersøgelser, men "simpel", det er det langt fra.

Mange af de grunde, der er til forkert blodprøvesvar, ligger præanalytisk - og sker altså før blodprøven kommer frem til laboratoriet.

Jeg har spurgt dbio-Syddanmarks regionsformand, Hanne Bonde, om hendes holdning til bioanalytikernes rolle ved blodprøvetagning:

"Som I jo hører på " vandrørene" rundt omkring, er der sygehusledelser, der mener, at det vil være hensigtsmæssigt for patienter og arbejdsgang, at blodprøver bliver taget af afdelingernes personale .. Social og sundhedsassistenter, sygeplejersker...

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at laboratorierne rundt om er pressede med hensyn til arbejdsmængde, og derfor ikke altid når frem og tager blodprøven så hurtigt, som de ,der rekvirerer ønsker.

Man har på fornemmelsen at den skal tages før den er bestilt!

Men det er vigtigt, at vi i samlet flok får forklaret de sygehusledelser, hvad en blodprøvetagning er og hvilke fejlkilder der er. Fejlkilder der i sidste ende kan få fatale følger for patienten.

Derudover er det vigtigt, at vi i de arbejdsgrupper, der forhåbentligt bliver nedsat, kommer med gode ideer til løsninger.
Vi må nødvendigvis tænke nyt i forhold til vores arbejdsopgaver og form i fremtiden. Så vi kan blive ved med at være nogle vigtige og uundværlige medspillere i patientens sygdomsforløb."

Herunder er oplistet 20 ud af flere trin mod en korrekt blodprøvetagning - for at udelukke præanalytiske fejl. Det kræver veluddannet og rutineret personale.

De biokemiske afdelinger sørger for uddannelse/efteruddannelse af det personale, der tager blodprøverne.

Kan en anden sundhedsfaglig partner huske det hele, hvis blodprøven lige skal tages som en slags venstrehåndsarbejde - samtidig med at der foregår mange andre ting, som lige skal ordnes, mens blodprøven bliver taget?

Er det at sætte patienten i centrum?

 Faktaboks om blodprøvetagning

  1. Bioanalytikerens hænder sprittes af.
  2. Rekvisitionen tjekkes - det sikres at dato og tidspunkt er korrekt.
  3. Patienten identificeres ved hjælp af navn og personnummer.
  4. Det sikres, at patienten er klar til at få taget blodprøven - skal måske beroliges.
  5. Der spørges ind til eventuel faste, medicinfaste eller hvile forud for særlige blodprøver.
  6. Blodprøveglassene forberedes og mærkes med stregkoder, der er knyttet op på patienten. Nogle af glassene skal mærkes med patientens personnummer og blodprøvetageren.
  7. Der sørges for at der bruges korrekte glas til de enkelte blodprøver.
    (De forskellige glas er tilsat antikoagulans, så blodet ikke koagulerer. Blodprøverne skal i bestemte glas, så analyseringen kan foregå korrekt. )
  8. Patienten skal sidde/ligge korrekt, så armen hviler afslappet.
  9. Der lægges stase om armen, mellem 7 og 10 cm over indstikstedet.
  10. Den korrekte kanyle vælges.
  11. Armen sprittes af. (Ved blodprøvetagning til bakteriedyrkning skal der foretages en yderligere afspritning, både af arm og af blodprøvekolberne)

Så foretages venepunkturen

  1. Blodprøveglassene fyldes i korrekt rækkefølge. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilke glas der fyldes først og sidst. Nogle blodprøver må ikke tages først, mens andre skal tages først.
  2. Stasen løsnes så snart det er klart, at blodet løber som det skal.
  3. Blodprøveglassene vendes, så blodet bliver blandet med det antikoagulerende stof, der er i glasset.
  4. Når alle glassene er fyldt, fjernes kanylen.
  5. Der sættes vat på indstikstedet.
  6. Kanylen afsikres og puttes i kanyleboksen.
  7. Der sættes plaster på. Patienten bedes om at bøje armen. Det sikres, at patienten har det godt efter processen.
  8. Nogle af blodprøverne kræver handling allerede kort tid efter at de er taget. Opbevaring ved 37o eller hurtig afkøling. Nogle blodprøver skal centrifugeres hurtigt - eller efter en given tid.

 "Så nej en blodprøve er IKKE bare et stik, og det må altid være til patientens bedste at det er kvalificeret, uddannet personale der tager dem", konkluderer Hanne Bonde.

blodprøvetagning

Særligt benyttede sider på dbio.dk