DSA: Sygedagpengeregler risikerer at føre til fyringer

Sygedagpengereformen fastsatte, at det efter 22 uger skal vurderes om syge medarbejdere kan vende tilbage til deres arbejde, eller om sygedagpengeperioden skal forlænges. Men den vurdering er problematisk, mener Socialrådgiverforeningen og DSA.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

MajbritBerlau-Portrait-02_web

I januar 2015 trådte nye regler om sygedagpenge i kraft. Reglerne betyder, at det efter 22 uger skal vurderes om den syge medarbejder kan vende tilbage til deres job. Tidligere var det efter 52 uger.

Efter de 22 uger, er der syv muligheder for at forlænge sygedagpengeperioden, men hvis det ikke sker, skal han/hun i gang med et såkaldt jobafklaringsforløb og får en ydelse på kontanthjælpsniveau.

Problemet er bare, at vurderingen af den syge ikke kan tages på et fagligt forsvarligt grundlag indenfor 22 uger. Det mener i hvert fald 66 procent af de socialrådgivere, som Dansk Socialrådgiverforening har spurgt.

DSA: Vi frygter flere fyringer

”Borgerens helbredssituation er ofte ikke afklaret på det tidspunkt, og ventetiderne i det regionale sundhedsvæsen forsinker processen betydeligt. Samtidig er der ikke tid og personale nok til at foretage den helhedsorienterede vurdering, der skal til,” siger Majbrit Berlau, der er formand i Dansk Socialrådgiverforening.

Hos DSA (Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse) er man på linje med socialrådgiverne.

”Vores frygt er den samme som socialrådgivernes. De nye sygedagpengeregler risikerer at være en hurtig vej ud af job. Vi frygter at se flere fyringer, fordi vi ser mange eksempler på, at 22 uger ikke er nok til at vurdere en medarbejders situation fremadrettet,” siger formand Anni Pilgaard.

Både hos DSA og fagforeningen Danske Bioanalytikere oplever man, at der mindre rummelighed på arbejdsmarkedet, og man derfor tidligere bliver fyret, hvis man bliver syg.

22 uger er ikke nok 

Anni Pilgaard, fortæller, at DSA oplevede, at nogle medlemmer faldt ud af systemet, da fristen var 52 uger, og hun derfor forventer, at det bliver endnu flere nu, hvor fristen er 22 uger.

”Sygedagpengereglerne er et udtryk for mistro og mistillid overfor den syge. Vi ved, at vores medlemmer vil rigtig gerne tilbage på arbejdet. Men man ikke altid kan få stillet en diagnose og lave en klar plan for ens tilbagevenden indenfor 22 uger,” siger Anni Pilgaard.

En undersøgelse fra Ankestyrelsen bekræfter kritikken af sygedagpengereformen. 9 ud af 13 kommuner peger på, at det ikke er muligt at fremskaffe de nødvendige oplysninger til at vurdere de syge borgere inden for de 22 uger, som reformen kræver.

Ministeren skal i samråd

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) afviser indtil videre at foretage ændringer i sygedagpengereformens tidsfrister, skriver Information. På baggrund af undersøgelsen fra Dansk Socialrådgiverforening har Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, kaldt ministeren i samråd.

Særligt benyttede sider på dbio.dk