Diabetes arrangement i Hjørring

Ca. 25 bioanalytikere lod sig ikke lokke af Open by night og den lune forårsaften. De mødte op i auditoriet på Sygehus Vendsyssel i Hjørring, hvor Dbio havde inviteret medlemmer til foredrag.

Foredraget omhandlede hvorvidt indtag af ”mormor” grøntsagers har betydning for diabetes II

To inspirerende og dygtige oplægsholdere: lektor phD Per Bendix Jeppesen og Ph.d. stud Anne Thorup fortalte på spændende vis om deres forskning.

Diabetes ll og alle komplikationerne bl. dårligt kredsløb, fedme og hjertekarsygdomme er jo som bekendt en livsstil sygdom, der er i rivende udvikling. Man forventer at på verdensplan vil ca. 439 millioner have udviklet sygdommen i 2030. Så der er al mulig grund til at finde frem til, hvordan man måske kan bremse netop den udvikling.

Målet var at finde ud af, om man ved at spise tidligere tiders bitre og kraftsmagende grøntsager har en lavere risiko for at udvikle diabetes ll, i forhold til at spise de sødere og mildt smagende forædlede grøntsager man køber i supermarkederne i dag. Frø fra oprindelige nordiske grøntsager, der har været lagret i Nordisk genbank på Svaldbard blevet hentet frem og dyrket på nationalt center for fødevarer i Årslev. Grøntsagerne der har et højt indhold af sekundære metabolitter og et højt fiberindhold giver en større mæthedsfornemmelse. De har også en meget bitter og stærk smag i forhold til de nutidige grøntsager. 77 personer med diabetes ll deltog i forsøget, der løb over 3 måneder i 2011 og i 2012. Gruppen blev inddelt i 3, en gruppe der ikke ændrede livsstil, en gruppe der spiste 500 g supermarkedsgrøntsager, som dog blev dyrket i Årslev og en gruppe der spiste 500 g af de oprindelige grøntsager med højere indhold af sekundære metabolitter dagligt. Forsøgspersonerne fik ugentlig udleveret en kasse med grøntsager og en række opskrifter kreerede af kokken Per Mandrup.

  Før og efter forsøget gennemgik deltagerne en række undersøgelser. Resultatet viste at indtag af grøntsager har en helbredende indvirkning på diabetes ll og den største indvirkning havde de ”gamle” grøntsager. DEXA skanning viste at deltagerne fik lavere fedt indhold i kroppen. Indholdet af bl.a HbA1c, cholesterol, (HDL chol steg dog)  triglycerider faldt og glucosebelastningskurver fik lavere værdier og blodtrykket var væsentlig lavere end før forsøget begyndte.

I tilgift fortalte Per Bendix Jeppesen også om sine nuværende forskningsprojekter:

Vil man kunne helbrede diabetes ll ved at erstatte sukker med indhold af steviaplanten, det er meget sødt og viser sig i tilgift at kunne stimulere kroppen til at udnytte insulin bedre.

Nogle kvinder har så store gener i overgangsalderen, at de er nødt til at indtage hormoner, de har desværre en lang række bivirkninger såsom større cancer risiko og større risiko for knogleskørhed. Forskning viser at et ekstrakt af rødkløver, der har en sammensætning der minder meget om østrogen har en hjælpende virkning på hedeture, søvnbesvær osv.

En rigtig god dag, som sluttede med en spændende rundvisning på klinisk biokemisk afdeling hvor vi så deres nye sorteringsudstyr.

Særligt benyttede sider på dbio.dk