Den danske model sejrede

Arbejdsretten gav i går fagbevægelsen medhold i, at den danske model også gælder for Ryanair. ”En stor sejr for alle danske lønmodtagere” udtaler Bert Asbild, formand for Danske Bioanalytikere.

Nyhed

Af Helene Højgaard, juridisk konsulent

Arbejdsretten Ryanair
Mange var mødt op ved Arbejdsretten i går. Foto: Martina Jürs

Arbejdsretten har i går afgjort, at Ryanair ikke kan afvise fagbevægelsens krav om danske overenskomster. I afgørelsen blev der lagt vægt på, at medarbejderne i flyselskabet har tilstrækkelig tilknytning til Danmark, til at Serviceforbundet kan fremsætte krav om dansk overenskomst.

Samtidig slog de fast, at kravet om en dansk overenskomst er i overensstemmelse med EU-retten. Se video fra Arbejdsretten, optaget kort efter afgørelsen.

Kort efter dommen i Arbejdsretten meddelte Ryanair, at man vil nedlægge sin base i København og i stedet betjene Danmark fra baser uden for landets grænser.

Den danske model

Den danske model skal sikre ordentlige arbejdsvilkår for ansatte i Danmark, og det er med gårsdagens dom slået fast. Hvis et selskab ønsker en base i Danmark skal de følge de danske regler om både arbejdstid og arbejdsvilkår. Serviceforbundets slogan i forbindelse med sagen har været - ”Fair vilkår falder ikke ned fra himlen”.

Et værn mod social dumping

Det er en vigtig dom for ordentlige vilkår for de ansatte i Ryanair. Den slår fast, at virksomheder der etablerer sig i Danmark vil være omfattet af de fagretlige spilleregler, som netop kendetegner den danske model, og dermed kan fagforeninger lovligt indlede konflikt og sympatikonflikt for at opnår, at de ansatte får en overenskomst med ordentlige løn og arbejdsvilkår.

På den måde er dommen også et værn mod social dumping.

Uden mad og drikke

Ryanair er efter dommen underlagt dansk lov, og fagforeningerne kan nu lovligt indlede sympatikonflikt. Flyselskabet har nu to til tre uger til at skrive overenskomst med Serviceforbundet.

Hvis Ryanair fortsat ikke ønsker at indgå overenskomst med den danske fagbevægelse, vil en række funktioner med leverancer og støttefunktioner for Ryanair i Kastrup Lufthavn blive mødt af sympatihandlinger fra medlemmer af Dansk Metal, 3F, HK/Privat, Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

Det vil blandt andet betyde, at Ryanair ikke vil kunne få brandstof på deres fly eller mad om bord.

Er din ferie i fare

Hvis der efter Arbejdsrettens afgørelse indledes konflikt mod Ryanair, kan de ferier, der er booket gennem Ryanair risikerer at komme i fare. Hvis Ryanair’s udtalelse holder, og de flytter deres base fra Kastrup, vil eventuel konflikt rettet mod selskabet ikke være lovlig.

Danske Bioanalytikere støtter op

Danske Bioanalytikeres Hovedbestyrelse vedtog på bestyrelsesmødet den 23. juni 2015, at tjenesterejser alene sker gennem flyselskaber med overenskomst (med base i Danmark).

Flere kommuner har også vedtaget, at man ved tjenesterejser kun flyver med selskaber, der har indgået en overenskomst for de annsatte.

Læs Arbejdsrettens afgørelse.

Ryanair
Danske Bioanalytikeres næstformand Martina Jürs var også mødt op foran Arbejdsretten, og glædede sig over resultatet.

BILLIGE BILLETTER UDEN OK

  • Ryanair blev etableret i 1985, og var det det første discountselskab i flybranchen. I dag er det det største europæiske flyselskab.
  • Ryanair har haft stor succes med billige billetter, som har fået passagerer til at se igennem fingre med dårlig service og dårlige arbejdsvilkår.
  • En nyansat stewardesse hos Ryanair må typisk tage til takke med en månedsløn på omkring 10.000 kroner efter skat. Hun får også kun løn for de timer, hun er i luften, hun skal selv betale for sin uniform og hun får ingen løn under sygdom.
  • Siden 2006 har Ryanair fløjet fra Billund og er i dag det største selskab i den jyske lufthavn. I marts 2015 begyndte Ryanair at flyve fra København.

Kilde: Fagbladet 3F

Særligt benyttede sider på dbio.dk