Byvandring i København: Sygdom, død, afskårne lemmer og lignende muntre sager

Torsdag d. 7/10 mødte 19 friske bioanalytikere frem til en spændende byvandring.

Nyhed
20211007 Byvandring

Byretten i København, Nytorv

Det var et dejligt vejr, da vi mødtes foran byretten på Nytorv i København, og Skolelærer og byhistoriker Mads Kristian Mikkelsen fra Vandrehistorien førte os gennem 1½ time med historier om København og omegn.

På Nytorv ligger byens kag, som var stedet for afstraffelse ved pisk og stokkeslag af tyve og letlevende damer. Hvis man skulle have mere end 10 slag, blev straffen fordelt med 10 slag om måneden.

Derefter gik turen til siden af Byretten, hvor Mads fortalte historien om Englemagersken, som dræbte mellem 9 og 28 spædbørn, fordi hun kunne tjene penge på det. Hun fortalte mødrene, at hun ville skaffe en god familie til barnet, og denne ulovlige adoption fik hun et engangsbeløb for. Hun dræbte børnene på forskellige måder og gemte dem i hendes daværende boliger, 2 steder i Sydhavnen. Man pågreb hende, da en moder ville have barnet tilbage, men barnet var brændt i kakkelovnen. Hun fik dødsstraf, som blev konverteret til livstid og døde i 1929.

Vi gik videre til Gåsegade, hvor der lå offentlige bordeller fra 1874-1906 under "Den reglementerede prostitution". De blev oprettet for at undgå spredningen af Syfilis, og de op til 2800 kvinder i dette område og området omkring Adelgade skulle underkaste sig "lægelige" undersøgelser en gang om ugen. De prostituerede kaldtes offentlige fruentimmere.

Videre til vandkunsten, hvor vi hørte om vigtigheden af rent vand. Da koleraen i 1853 slog 5000 mennesker ihjel i løbet af få måneder, kom hygiejne i fokus, og f.eks. blev det bestemt at der skulle være minimum 1 meter og 80 centimeter mellem forhus og baghuse.

I klostergaarden hørte vi om de formuende ældre jomfruer, som boede her. Det var ikke et rigtigt kloster, da det blev etableret efter Danmark blev protestantisk.

Helligåndskirken ligger i forlængelse af et tidligere kloster, men rummer nu bogudsalg og udstillinger, hvor der tidligere var sygestue for personer med penge. Christian d. 4. indrettede børnehus og indfangede løstgående børn fra hele Danmark, for at give dem et fag indenfor tekstil industrien, og samtidigt håbede han at kunne tjene penge på dem, ved at lade dem sy uniformer til flåden. Men pesten gik gennem huset minimum 3 gange og dræbte ca. 50% af børnene hver gang.

Vi sluttede på Gråbrødre torv med historier om henrettelser, og fundet af Struense og venner på Vesterbro.

På min tur til bussen kunne jeg ikke lade være med at tage et billede af vores smukke rådhus, som står i stærk kontrast til Dansk Industris hus på modsatte side af vejen.

Tak til alle for en dejlig tur :-)

Særligt benyttede sider på dbio.dk