Brev til Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen 20. maj 2020

Brev til uddannelses- og forskningsministen med opfordring til at styrke normeringen på de danske bioanalytikeruddannelser.

Høringssvar og breve

Kære Ane Halsboe-Jørgensen 

Vi ønsker på vegne af Danske Bioanalytikere at gøre opmærksom på behovet for at øge normeringen på bioanalytikeruddannelse; allerede denne sommer.

Professionen mangler hænder allerede nu, og behovet for flere bioanalytikere forventes at vokse i den nærmeste fremtid. Skal det danske sundhedsvæsen således kunne imødekomme fremtidens behov, levere den nødvendige kvalitet og kvantitet på det diagnostiske område og være rustet til at håndtere udsving i efterspørgsel, er det nødvendigt at uddanne flere bioanalytikere, end vi gør i øjeblikket, snarest muligt.

 

Reel ikke-eksisterende arbejdsløshed i professionen i dag

Allerede i dag er efterspørgslen efter bioanalytikere i praksis større end udbuddet.

Arbejdsløsheden har i mange år ligget stabilt mellem 1-1½%. Samtidig er der en substitution på 11% i professionen på det regionale område; dvs. mange bioanalytikerstillinger varetages i dag af andre professioner (især sosu-assistenter og industrilaboranter) pga. mangel på bioanalytikere.

 

Næsten 1/3 af de erhvervsaktive bioanalytikere er gået på pension i 2030

En fremskrivning viser, at ca. 29% af de nuværende, erhvervsaktive bioanalytikere indenfor den næste 10-årige periode vil være gået på pension.

Efterspørgslen efter bioanalytikerkompetencer forventes dog i samme tidsrum at stige; bl.a. som følge af forventede, nye arbejdsområder, der vil kræve bioanalytikerkompencer (se bilaget ”Forventet øget fremtidig efterspørgsel efter bioanalytikerkompetencer” for beskrivelse).

 

Bioanalytikerkapaciteten i Danmark er ikke gearet til større udsving i efterspørgslen

Med nærmest ikke-eksisterende arbejdsløshed blandt bioanalytikere er det meget kritisk, når der opstår ekstra behov for bioanalytikerarbejde.

Corona-pandemien, hvor bioanalytikere har en nøglerolle med at forestå de diagnostiske/analytiske arbejde, har givet massiv, yderligere efterspørgsel efter bioanalytikerkapacitet, hvor manglen på kvalificerede hænder har givet en kritisk flaskehals i sundhedsvæsenet.

Udfordringen for det danske sundhedsvæsen er, at det antal bioanalytikere, der er tilgængelig på arbejdsmarkedet, ikke gør det muligt at imødekomme de udsving i efterspørgslen, som en pandemi eller lignende omstændigheder giver. En opnormering på uddannelsen bør derfor foretages allerede denne sommer.

 

Grundlaget for at øge normeringen på uddannelserne er til stede

Det er muligt at uddanne flere bioanalytikere pr. år. Rekrutteringsgrundlaget er til stede (I 2019 var der i alt 2.089 ansøgere til bioanalytikeruddannelsen, hvoraf 661 havde studiet som 1 prioritet. Kun 445 blev optaget) og uddannelsesinstitutionerne har kapacitet til og ønske om en øget normering.

 

Anbefaling om at øge normeringen med udgangspunkt i regionale behov

Idet mangelsituationen og substitutionsgraden varierer regionerne imellem (se bilag om ”udbud og efterspørgsel”) anbefales det, at der tages udgangspunkt i de regionale efterspørgselsmæssige forskelle, når en øget dimensionering fordeles på de 5 professionshøjskoler, som udbyder bioanalytikeruddannelsen.  

Vi håber, at du vil imødekomme ønsket om at styrke normeringen på de danske bioanalytikeruddannelser. Der er brug for det, så vi i fremtiden kan matche behovet i sundhedsvæsenet i fremtiden.

Vi uddyber og drøfter meget gerne ovenstående på et møde; gerne indenfor den allernærmeste fremtid, ligesom vi naturligvis står til rådighed ved spørgsmål.

 

Venlig hilsen

 

Venlig hilsen

Danske Bioanalytikere

 

 

Martina Jürs                              Katja Wienmann Bramm                    Bitten Kaanbjerg Kristensen

Formand                                     1.næstformand                                      2. Næstformand

 

 

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk