Bioanalytikernes pensionsselskab er klassens klimaduks

De danske pensionsselskaber bør have en sort samvittighed, mener WWF Verdensnaturfonden. PKA skiller sig dog positivt ud ved at have et konkret mål for grønne investeringer.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

OlieplatformRune-Langhoff-WWF_web

Pensionsselskaber investerer i stort omfang i olie- og gasprojekter, selvom de smykker sig med grønne budskaber. Foto: Rune Langhoff/WWF 

WWF Verdensnaturfonden har set nærmere på de danske pensionsselskabernes investeringer, og er kommet frem til at langt de fleste selskaber ikke tage højde for miljø og klima, når de investerer pensionskronerne.

Tværtimod investerer pensionsselskaberne i stor stil i olie- og gasprojekter, som Verdensnaturfonden kalder for højrisikable investeringer.

”Jeg vil meget kraftigt opfordre pensionskasserne til at droppe disse højrisikable investeringer, der ikke bare er særdeles skadelige for vores klima, miljø og natur, men altså også bringer vores opsparinger i fare,” siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg.

PKA er mindre slem

Undersøgelsen fra WFF Verdensnaturfonden viser samtidig, at de fleste af Danmarks 16 største pensionskasser faktisk har en intention om at investere mere i grøn energi.

Bioanalytikernes pensionsselskab, PKA, skiller sig positivt ud ved have sat konkrete målsætninger for omfanget af grønne investeringer. Der er dog ikke fastsat en tidshorisont inden for hvilken investeringerne skal øges.

”Nu kan man altid diskutere, hvor store investeringerne i bæredygtig energi skal være, før det er tilstrækkeligt. Men faktum er, at PKA, og branchen generelt, har øget investeringerne betydeligt i vedvarende energi de senere år, og det vil fortsætte. I PKA gør vi det, fordi vi både kan skabe et godt afkast til vores medlemmers pensioner og samtidig gøre en positiv forskel,” siger adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen.

RANGLISTEN

Pensionsselskabernes prioritering af klimahensyn målt på point:

PKA: 7

PenSam: 5

PensionDanmark: 5

AP Pension: 4

Lærernes Pension: 4

Nordea Liv & Pension: 4

PBU: 4

PFA: 4

Unipension: 4

ATP: 3

Danica Pension: 3

Industriens Pension: 3

JØP: 3

Sampension: 2

SEB: 2

Topdanmark: 1

Kategorierne, som pensionsselskaberne har fået point ud fra, handler blandt andet om målsætninger for grønne investeringer, målsætninger for tilbagetrækning af investeringer i fossil energi og klimatænkning i investeringspolitikken.

Kilde: WWF

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk