Bioanalytikerne er klar til at tage sprit-blodprøver i stedet for dyre læger

I dag er det læger, der skal tage blodprøver ved spritkontroller. Men den ordning er forældet og unødvendig dyr, mener Danske Regioner og Danske Bioanalytikere.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist 

tva_merete
Hospitalslæger tjener tusindvis af kroner på at blodprøvetagning af spritbilister, men nu skal bioanalytikere måske tage prøverne fremover. Og pengene skal komme patienterne til gode. Foto: DR Nyheder.

Når politiet i dag skal taget blodprøve på en formodet spritbilist ringer de en læge, som tager blodprøve for et honorar i størrelsesordenen 1000 kr. Og det selvom lægen i forvejen er på arbejde. Det skriver DR Nyheder.
 
Hos Danske Regioner synes man, at det forkert at lægen tager blodprøver og scorer kassen, selvom han i forvejen er på arbejde.

”Jeg synes, det skriger til himlen. Det er uhensigtsmæssigt, at man bijobber i sin fritid, og at pengene går i ens egen lomme,” siger Ulla Astman, der er formand for regionernes sundhedsudvalg, til DR Nyheder.

dbio fællestillidsmand: "Tåbeligt at vi ikke gør det"

Opgaven kan løses lige så godt - og billigere - af bioanalytikere og sygeplejersker, mener Ulla Astman (S). Hvilket Danske Bioanalytikere er helt enige i.

”Vi tager blodprøver hver eneste dag og leverer en høj kvalitet, og hvis vi så samtidig kan gøre det for færre ressourcer, så vil det jo være tåbeligt ikke at benytte sig af den mulighed,” siger Merete Kjeldgaard, der er bioanalytikernes fællestillidsrepræsentant og medlem af bioanalytikernes hovedbestyrelse.

Danske Bioanalytikere peger derudover på, at det allerede i dag nogle gange er sådan, at bioanalytikeren reelt er den, der udfører blodprøvetagningen, mens det er lægen, der modtager honoraret.

Lægen scorer kassen på andres arbejde

”Når bioanalytikeren skal tage nogle blodprøver, så siger lægen: Jamen, så kan du lige så godt tage den her blodprøve med. Og så er det lægen, der skriver under og ham, der indkasserer pengene,” siger næstformand i Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, til DR Nyheder.

”Det er jo ikke lægen, der udfører arbejdet - og så er det helt forkert, at det er ham, der får pengene,” siger Martina Jürs.

Lægeforeningens formand siger til DR Nyheder, at han ikke kender til systemet. Men at det bør ændres.

dbio: Pengene skal gå til afdelingen

”Det er helt nyt for mig og det lyder da helt urimeligt. Jeg synes, det illustrerer, at der skal ses på systemet og at der er noget, der skal laves om,” siger Andreas Rudkjøbing, der er formand i Lægeforeningen, til DR Nyheder.

Danske Bioanalytikere mener, at det fremover bør være enten regionen eller den enkelte afdeling på sygehuset, der får betaling af politiet.

tva_martina
Det er urimeligt, at lægerne scorer kassen på andres arbejde. Pengene burde i stedet gå til sygehuset, siger Martina Jürs. Foto: DR Nyheder