Bioanalytikere klar til at arbejde i kommunerne

141 bioanalytikere på generalforsamlingen bakker op om pressemeddelelse – Nu satser vi på at gense den i medierne!

1

De over 1.200 bioanalytikere, som bor og arbejder inden for Region Midtjylland, er parate til at påtage sig nye opgaver. Kommunerne skal fremover deltage langt mere i at behandle borgerne. Her er bioanalytikerne klar med deres kompetencer, viden og erfaring.

I dag arbejder stort set alle bioanalytikere på hospitaler eller i lægepraksis. Ingen midtjyske kommuner beskæftiger en bioanalytiker. Nu byder faget sig til.​

Mange steder i Midtjylland findes eller planlægges sundhedscentre og sundhedshuse. Det er oplagt, at de skal ansætte bioanalytikere til blodprøvetagning, analyser og mange andre opgaver.

Bioanalytikernes midtjyske regionsbestyrelse har udviklet en model for en sundhedsbus. Den kan køre rundt til byerne i kommunen. Her kan borgerne få taget prøver, og nogle kan analyseres på stedet, så resultaterne kommer med det samme.

Der indføres mere og mere udstyr til telemedicin. Borgernes helbred skal overvåges i deres eget hjem. Men hvem kontrollerer og kvalitetssikrer, at teknikken måler rigtigt, og hvem forholder sig til de data, der kommer ud? Det er en oplagt opgave for bioanalytikere.

Fra i år er bioanalytikerne i højere grad begyndt at køre ud fra hospitalerne til patienter, som har besvær med at komme til prøvetagning. Denne forbedrede service kan kommunerne udvikle videre på. Med bioanalytikere i kommunerne kan der bygges broer til hospitalerne.

Tidligere i år udgav Kommunernes Landsforening et debatoplæg med titlen "Next Practice". Det handler om, hvordan man kan forbedre uddannelserne for social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter, tandlæger og læger, så de bedre kan arbejde i kommunerne.

Der nævnes en række kvalifikationer, som de faggrupper skal udstyres med. Meget af den viden er bioanalytikernes kernekompetencer.

Bioanalytikerne er klar, også til kommunerne!

Vedtaget af 141 bioanalytikere på regionsgeneralforsamlingen i dbio-midtjylland i Silkeborg tirsdag den 18. marts 2014.​

Særligt benyttede sider på dbio.dk