Billeder: Radioaktiv kræftbehandling på Rigshospitalet

Radium bruges på Rigshospitalet som smertelindrende og livsforlængende behandling mod prostatakræft, der har spredt sig til knoglerne. Personalet skal være specielt trænet og beskyttet for at håndtere det radioaktive lægemiddel.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, jounalist

Læs mere om bioanalytikernes arbejde og behandlingen i Fagbladet nr. 3, som du modtager med posten i denne uge.

 

VIDSTE DU, AT:

  • Helkropstælleren på Rigshospitalet også blev taget i brug, da nogle danske journalister havde været på reportagerejser i forbindelse med ulykkerne på Fukushima-atomkraftværket i Japan.
  • Blyet, der inddækker helkroptælleren i kælderen under Rigshospitalet, oprindeligt stammer fra et krigsskib fra før 2. verdenskrig, hvor der endnu ikke var blevet benyttet atomvåben, og er derfor renere end andet bly.
  • En enkelt behandling med radium koster 32.800 kr. eksklusiv personaleudgifter. Hver patient har mulighed for seks behandlinger i alt.
  • Hver portion radium indeholder 6 milliliter og koster 32.800 kr. Det svarer til en liter pris på 5,47 mill.
  • Arbejdsproceduren, hvor bioanalytikere er iført beskyttelsesdragt, tager cirka 1,5 time. 1,5 time uden tissepause og tankeflugt, men 100 procent koncentration.
  • Radium 223 er en radioaktiv isotop som henfalder ved at udsende en partikel. Ra-223 kan identificeres ud fra hvilke energier der bliver udsendt, i et spektrum vil der kunne ses energitoppe ved henholdsvis 86 Kev, 154 Kev, 269 Kev, 351 Kev og 403 Kev.

Kilde: Klinik for klinisk fysiologi, nuklearmedicin og PET

Særligt benyttede sider på dbio.dk