Et bedre psykisk arbejdsmiljø

Tilbud om ekspertrådgivning og inspiration i regionerne

Af Hanne Nielsen Bonde, regionsformand 

Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet blev ved overenskomstforhandlingerne 2015 enige om at sætte yderligere fokus på et godt psykisk arbejdsmiljø. Derfor starter der et tilbud om ekspertrådgivning og inspiration til de regionale arbejdspladser. Startdato er 1. april 2016.

Formålet med ekspertrådgivningen er, at tilbyde rådgivning om eller inspiration til, hvordan det psykiske arbejdsmiljø kan styrkes i tæt relation til løsningen af kerneopgaven.

Tilbuddet målrettes den enkelte arbejdsplads eller flere arbejdsplaser inden for samme speciale, område eller region mv.
Overordnet for arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø ligger de tre temaer: 

  • Organisatoriske forandringer,
  • Faglige forandringer samt
  • Vold og trusler.

Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet har indgået aftale med:

  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA
  • Alectia
  • CBS, Institut for ledelse, politik og filosofi
  • RUC, Center for arbejdslivsforskning og Center for sundhedsfremme

som alle kan tilbyde ekspertrådgivning eller inspiration til et bedre psykisk arbejdsmiljø inden for ovenstående temaer.

Ekspertrådgivning og inspiration til et bedre psykisk arbejdsmiljø kan rekvireres fra den 1. april 2016 og til den 31. marts 2018.

Hovedudvalget skal tage stilling til, hvilken af nedenstående to modeller, de ønsker at anvende:

1. I regionen sættes fokus på eksempelvis et eller flere af de tre temaer i en fælles overordnet/strategisk indsats. Indsatsen målrettes mod bestemte specialer/områder og eller bestemte arbejdspladser i regionen,
eller
2. De regionale arbejdspladser kan frit rekvirere inspiration eller ekspertrådgivning primært indenfor de tre temaområder.

Regionens hovedudvalg skal tage stilling til, hvordan tilbuddet kan bruges i regionen så vidt muligt inden 1. maj 2016.

Ekspertrådgivning og inspiration tilbydes både på strategisk og operationelt niveau på de regionale arbejdspladser. Tilbuddet kan således målrettes arbejdspladsen som Lokal-MED/Fælles-MED, jf. også Hovedudvalgets valg af model.

Rekvirering sker som udgangspunkt efter ”først til mølleprincippet”, så ekspertrådgivnings- og inspirationsindsatsen når bredt ud i regionerne og på de regionale arbejdspladser - indenfor de aftalte økonomiske rammer

Der er for hver af udbyderne afsat et rammebeløb på to gange kr. 900.000 inkl. moms for perioden, dækkende henholdsvis 1. april 2016 – 31. marts 2017 og 1. april 2017 – 31. marts 2018.

Så snart modellen er vedtaget i Hovedudvalget i Region Syddanmark vil der komme en orientering her på siden

Særligt benyttede sider på dbio.dk