Arbejdsgivere får begrænset adgangen til personlige oplysninger om syge medarbejdere

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget et lovforslag, der skal beskytte medarbejderes helbredsmæssige og lægelige oplysninger. Arbejdsgivere kan ikke fremadrettet automatisk få adgang til personlige oplysninger om sygemeldte medarbejdere fra kommunen

Nyhed
Lægetjek

​​​ Af Niels C. Jensen, journalist

Arbejdsgiveres adgang til personlige oplysninger om sygemeldte medarbejdere begrænses fra 1. januar 2019. Arkivfoto: Colourbox​

”Den nye lov er vigtig for bioanalytikere, laboranter og medarbejdere generelt, fordi det er helt afgørende, at det er fortroligt, hvad man fortæller til sin læge eller psykolog. Loven lukker et hul i lovgivningen, som betød at arbejdsgivere fik indblik i medarbejdernes personlige og helbredsmæssige oplysninger. Det stopper heldigvis nu,” siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Arbejdsgiveres adgang til personlige oplysninger om sygemeldte medarbejdere begrænses fra 1. januar 2019. Udgangspunktet bliver, at arbejdsgivere ikke kan få adgang til helbredsmæssige og lægelige oplysninger om medarbejderen fra kommunen. Som reglerne er i dag kan arbejdsgivere få adgang til stort set alle oplysninger, når refusionen af sygedagpenge stopper.

Alle partier stemte for​

I Danske Bioanalytikere har man tidligere oplevet, at arbejdsgivere har haft adgang lægeerklæringer, oplysninger om medicinforbrug og psykologbehandlinger, uden at medarbejderen var orienteret og inddraget i dette. Det vil med den nye lov ikke længere være muligt. 

Beskæftigelsesministeriet bemærker dog, at i visse særlige situationer kan arbejdsgiveren alligevel godt få adgang til oplysningerne, men kun de oplysninger, som er væsentlige for arbejdsgiverens ret til refusion. Men kommunen skal i hvert enkelt tilfælde vurdere, hvilke oplysninger arbejdsgiveren må få, og om der er særlige hensyn til medarbejderen, der gør, at arbejdsgiveren ikke skal have oplysningerne.

Lovforslaget blev vedtaget med et meget bred flertal. For stemte 105 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.

Særligt benyttede sider på dbio.dk