5. udgave af den hæmatologiske bibel

Bioanalytikerunderviser Jens Peter Philipsen har anmeldt "Blood Cells, A Practical Guide, Fifth edition."

Nyhed
blood

”Blood Cells” er nu kommet i 5. udgave. Den omhandler stort set alt, hvad man har brug for i det hæmatologiske laboratorium. Den lægger ud med, hvordan man tager og behandler en blodprøve korrekt, fx hvordan man laver et ordentligt udstrygningspræparat.


Derefter følger dels manuelle, dels automatiserede metoder til at bestemme de forskellige hæmatologiske kvantiteter. Selvom det nyeste hæmatologiudstyr er beskrevet, kunne det godt være gjort lidt grundigere. Der er også en gennemgang af mere specielle metoder som cytokemi, påvisning af diverse antigener på og i cellerne og genetik.


Et af de vigtigste kapitler omhandler, hvordan man opdager og korrigerer målefejl. Både almindelige og sjældne årsager er beskrevet. Har man en fejlmåling, er det meget sandsynligt, at man kan finde årsagen her. Dette er efter min mening et kerneområde for bioanalytikere, og alene dette kapitel gør bogen prisen værd.

Et andet kapitel omhandler referenceintervaller, som bliver meget omfattende beskrevet, både med alder, køn og, hvor det er relevant, etnicitet. Opfølgningen på dette kapitel er naturligt nok afvigelser fra referenceintervallerne.

"Når den er slidt op, kommer der en ny"

Ellers gennemgås morfologi af de forskellige blodceller både generelt og ved forskellige hæmatologiske tilstande. Der er ca. 400 fotografier i god kvalitet, så et langt stykke hen ad vejen dækker bogen behovet for et atlas. I relevante tilfælde medtages også cytogrammer, overvejende Siemens-ADVIA.

Bogen er i forhold til tidligere udgaver ajourført med hensyn til WHO-klassifikation af maligne hæmatologiske sygdomme.

Nyt apparatur er kommet til, og der er kommet en del nyere litteratur med i litteraturhenvisningerne. Desuden er de test, der tidligere afsluttede hvert kapitel, nu kommet i en elektronisk netversion. Det er lavet elegant og gør det sjovt at teste, om man har forstået teksten.

For mig er det den bedste og vigtigste håndbog i laboratoriehæmatologi. Jeg har været med fra den første udgave, der udkom i 1988. Det passer nogenlunde med, at når bogen er ved at være slidt op, kommer der heldigvis en ny udgave. Den er ikke til at undvære, køb den.

Anmeldt af
Jens Peter Philipsen
Bioanalytikerunderviser
Nordsjællands Hospital, Hillerød

​Blood Cells,
A Practical Guide

Barbara J. Bain.
Fifth edition.
Wiley Blackwell, 2015.
505 sider.
Pris kr. 1.053,-

Særligt benyttede sider på dbio.dk