Artikel
Skrevet af
Laura Weber. Fotos: Tor Birk Trads

”Jeg kan godt blive lidt stille, når det er svært”

Et samarbejde mellem Viborg Rusmiddelcenter og Regionshospitalet om screening, behandling og vaccination mod hepatitis har vist sig så succesfuldt, at det er blevet forlænget efter sin projektfase. Bioanalytiker Heidi Søgård Kristensen har været med siden begyndelsen og elsker det meningsfyldte arbejde med en gruppe borgere, der ellers kan være svær at nå.

“Nu er det jo ikke for at smide nogen under bussen. Men i ambulatoriet oplever vi altså ofte, at det er de helt unge mænd med tatoveringer op ad armene, der bliver dårlige og besvimer, når de skal have taget en blodprøve.”

Bioanalytiker Heidi Søgård Kristensen kigger roligt, med et lille skævt smil, på den unge mand i stolen over for hende. Han rykker sig nervøst fra side til side, øjnene flakker, og vejrtrækningen er let overfladisk.
“Ah, men altså – jeg hader det bare,” griner han undskyldende, mens han langsomt ruller ærmet op, og en stor, tatoveret overarm kommer til syne. Det påtvungne smil forsvinder igen, og han puster hårdt luften ud gennem de let spidsede læber.

Viborg Rusmiddelcenter

Sygeplejerske på Viborg Rusmiddelcenter Kia Borg Konnerup kommer til.

“Skal du have en hånd imens? Det plejer at hjælpe.”

Manden nikker taknemmeligt og rækker modsatte arms store næve ud, som hun griber lynhurtigt. De to holder godt fast i hinanden, knoerne bliver let hvidlige, mens de kigger hver sin vej. Imens finder Heidi Søgård Kristensen hurtigt og rutineret blodåren og får taget de nødvendige blodprøver, så manden kan ånde lettet op.

En vigtig kamp mod spredning af hepatitis

Siden juni 2021 har Viborg Rusmiddelcenter og Regionshospitalet kørt et samarbejde med ét klart formål. At opspore og behandle hepatitis C og vaccinere mod hepatitis A og B. I løbet af projektets første to år blev 68 borgere screenet for sygdommen, fem fik påvist hepatitis C og blev alle færdigbehandlet. I samme periode modtog 13 personer de tre vacciner, det kræver at blive færdigvaccineret mod hepatitis A og B. Borgerne bliver også screenet for hiv, men det har ingen fået påvist.

Kronisk leverbetændelse er ikke kun farligt for de personer, det rammer. Sygdommen er også dyr at behandle for samfundet, og i oktober 2023 lancerede Sundhedsstyrelsen en national strategi for at opspore og behandle hepatitis C blandt udsatte grupper i Danmark. Særligt i misbrugsmiljøer kan hepatitis sprede sig hurtigt, hvis der opstår situationer, hvor flere personer deler samme kanyler, rygeudstyr eller snifferør, fremgår det af Sundhedsstyrelsens rapport.

Mens der findes en vaccine mod både hepatitis A og B, er den endnu ikke udviklet til hepatitis C-varianten, som i stedet behandles effektivt med medicin. Tidligere har den behandling været forbundet med mange bivirkninger, men siden 2018 har man brugt en ny slags medicin, der kun har få bivirkninger.

Det kan generelt være svært at nå borgerne i misbrugsmiljøet, og for at gøre det mere trygt har Viborg Rusmiddelcenter valgt selv at lægge lokaler til behandlingen. For mange er det helt utænkeligt at søge egen læge eller besøge et sygehus, fordi det kan virke skræmmende eller uoverskueligt. Men brugerne skal alligevel forbi rusmiddelcentret med jævne mellemrum for at få udleveret deres substitutionsmedicin eller have samtaler med en stofkonsulent. Samtidig giver det personalet mulighed for at minde om tilbuddet, så de sikrer rutinemæssig screening og behandling.

“Vi når en gruppe udsatte borgere med det her tilbud, som nok aldrig selv ville komme til os. Eller det ville i hvert fald være svært for dem. Her føler de sig mere trygge, fordi de kender omgivelserne, og det altid er det samme personale, de møder. Det gør også, at de er mere rolige, hvis de senere møder en af de andre sygeplejersker på Regionshospitalet,” siger Kia Borg Konnerup, som til daglig arbejder som sygeplejerske på Viborg Rusmiddelcenter.

En travl torsdag i en god sags tjeneste

Om projektet
  • Samarbejdet mellem Viborg Rusmiddelcenter og Regionshospitalet startede i juni 2021 og blev i de første to år finansieret af medicinalvirksomheden, der leverer behandlingen mod hepatitis C.
  • I løbet af projektets to år blev 68 borgere screenet, og det viste sig, at fem af dem havde hepatitis. De er alle fem nu i behandling. 13 borgere er færdigvaccinerede. Det er dog endnu ikke muligt at blive vaccineret mod hepatitis C, så flere oplever at blive gensmittet efter endt behandling. Derfor anbefales det, at alle bliver genscreenet hvert halve eller hele år.
  • Projektets positive resultater har gjort, at det er forlænget og nu finansieres af Regionshospitalet, som betaler for timerne til Heidi Søgård Kristensen og Nana Petersen samt blodprøvescreeningerne.

Stolene om det rustikke, runde træbord i rusmiddelcentrets hjemlige opholdslokale bliver løbende besat denne torsdag formiddag. Nogle småsnakker lidt, mens de får taget blodprøver, andre sidder helt tavse og stirrer tomt frem for sig med en kop dampende varm kaffe mellem hænderne, mens de venter på, at 15 minutter skal passere efter en vaccination.

Bioanalytiker Heidi Søgård Kristensen har været en del af projektet siden dets begyndelse. Til
daglig arbejder hun ved Blodprøver og Biokemi, hvor hun blandt andet er specialist på Regions-
hospitalets mobiltjeneste. Her kører hun typisk ud til ældre borgere i eget hjem og på plejehjem eller psykiatriske patienter på bosteder. Hun er vant til at tale med mange forskellige slags mennesker, men arbejdet den anden torsdag i hver måned på rusmiddelcentret giver hende noget helt særligt.

“Det er vigtigt, at man som fagperson har en rolig og nysgerrig tilgang til brugerne og spørger frit. Så føler de sig mere trygge. Jeg oplever, at mange bliver overraskede over, at man rent faktisk kan arbejde med det her område som bioanalytiker, og jeg tror ikke, der er mange af mine kollegaer fra Blodprøver og Biokemi, der overhovedet ved, at jeg er her én gang om måneden. Det er en opgave, der simpelthen giver mig så meget,” siger hun.

Så kan jeg godt blive lidt stille

Heidi Søgård Kristensens primære opgave i arbejdet på Viborg Rusmiddelcenter er at bestille screeninger for hepatitis og at tage blodprøver. En opgave, der måske på papiret lige så vel kunne varetages af en sygeplejerske. Men der er flere årsager til, at det er helt nødvendigt med en erfaren bioanalytikers ekspertise.

Misbrugere kan være en svær patientgruppe at tage blodprøver på, særligt hvis der er tale om tidligere eller nuværende injektionsmisbrugere. Blodårerne kan være svære at finde, og det kan være en udfordring at ramme rigtigt. For nogle borgere kan det være nødvendigt i stedet at få taget prøverne i et blokrum, hvor man ved hjælp af en ultralydsscanner kan finde blodåren mere effektivt.

“Jeg har prøvet et par gange, at venerne er så tørre, at det har været for svært for mig at komme til dem. Så kan jeg godt blive helt stille for bedre at kunne koncentrere mig. Jeg bliver også berørt, når der kommer helt unge personer ind for at blive screenet. Unge mennesker på alder med min egen datter, som sniffer morfinpræparater. Dem kan jeg godt have lyst til bare at tage ind i mine morarme og give en krammer. Når de kommer, bliver jeg også helt stille. Det er godt nok hårdt,” siger Heidi Søgård Kristensen.

ViborgRusmiddelcenter

Et kendt ansigt

En høj mand med en blød hat, der dækker en lang, karakteristisk hestehale, kigger ind i opholdsrummet, efter at den almindelige besøgstid er forbi. Henrik er et kendt ansigt her, han kommer forbi de fleste dage, centret har åbnet, for at få en varm kop kaffe og en sludder. Men Henrik var også den første person til at blive færdigvaccineret mod hepatitis A og B, efter at projektet tog sin begyndelse.

En genscreening i sommer viste, at vaccinerne virker, og det giver en stor tryghed at vide, at han ikke skal bekymre sig for at blive smittet med hepatitis A og B. Henrik kan dog fortsat blive smittet med hepatitis C og hiv, og derfor opfordres han ligesom alle andre til at blive genscreenet hvert halve til hele år. Det var dog ikke helt uden skepsis og nervøsitet, at han takkede ja til vaccinationen til at starte med.

“Jeg blev anbefalet det flere gange af mange forskellige, men jeg sagde nej i starten, fordi jeg ikke tænkte, at det var relevant for mig. Jeg har aldrig stukket mig, men jeg fandt ud af, at man også kan få hepatitis, hvis man for eksempel deler en joint. Det havde stor betydning for mig, at behandlingen foregår her frem for på et stort sygehus, og at det er mennesker, du kender og stoler på,” forklarer han.

Det er de sødeste mennesker

Heidi Søgård Kristensen er fra sit arbejde i mobiltjenesten vant til at arbejde med udsatte borgere, og det var også den baggrund, der gjorde, at hun fik tilbudt opgaven. Hun lytter interesseret, når borgerne fortæller deres personlige historier, og hvad der foregår i miljøet set fra deres perspektiv.

Det giver desuden stort fagligt udbytte, at hun i rusmiddelcentret arbejder tæt sammen med sygeplejerskerne Kia Borg Konnerup og Nana Petersen, som ellers til daglig arbejder på Klinik for Infektionssygdomme på Regionshospitalet i Viborg.

“Vi har stor respekt for hinandens arbejde og faglighed. Når der ikke er borgere, sidder vi jo gerne og taler med hinanden. Her bliver vi klogere på de andres dagligdag, på behandlingsmulighederne for hepatitis fra Nana, og så synes jeg, at det altid er frygtelig spændende, når Kia fortæller om dagligdagen på centret,” forklarer hun.

Heidi Søgård Kristensen glæder sig altid til sine vagter i rusmiddelcentret, og hun håber at kunne fortsætte samarbejdet i lang tid.

“Det er simpelthen så givende. Der er jo mange, der tror, at de borgere, vi arbejder med her, er farlige, men det er de sødeste mennesker, når man møder dem. Kommer der borgere ind, hvor det er svært, giver jeg dem et klap på skulderen og spørger, hvordan det går, og så sker der næsten altid det, at de åbner munden, og det bare vælter ud,” forklarer hun.

“Ofte er det jo nok også lang tid siden, at nogen har spurgt ind til, hvordan det går med dem,” slutter sygeplejerske Kia Borg Konnerup.

ViborgRusmiddelcenter
Bioanalytiker Heidi Søgård Kristensen (im.) arbejder tæt sammen med sygeplejerske Kia Borg Konnerup (tv.) fra Viborg Rusmiddelcenter og sygeplejerske Nana Petersen (th.) fra Klinik for Infektionssygdomme på Regionshospitalet i Viborg. Det giver mulighed for unik faglig sparring og ny viden.
Indhold