Marianne og Olga hjælper Ukraine. Sådan kan du være med

Ukraine er blevet invaderet af Rusland. Et folk og et land i Europa er i nød. To bioanalytikere er gået aktivt ind i arbejdet med at hjælpe Ukraine og det ukrainske sundhedsvæsen. Mød de to ildsjæle her - og læs, hvordan du kan støtte deres indsats.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Sundhedsarbejder og patient på traumecenteret på et hospital i Donetsk i det østlige Ukraine

Sundhedsvæsnet i Ukraine mangler alt, fortæller to bioanalytikere, der er med til at indsamle hospitalsudstyr og nødhjælp til det krigsramte land. Foto: Alexander Ryumin/TASS/Ritzau Scanpix

Der er krig i Europa. Rusland har invaderet Ukraine. 100.000-vis af mennesker er på flugt, og hverdagen er væk for millioner af ukrainerne. Hele landet er i undtagelsestilstand og har brug for hjælp. Mange danskere har kastet sig ind i opgaven og er på forskellig vis gået i gang med indsamlinger med videre.

To af dem er bioanalytikere, som på hver sin måde er gået ind i at skaffe udstyr til ukrainske sygehuse og hospitaler, som står i en desperat situation og mangler nærmest alt.

Vil du hjælpe, så kontakt:

Olga er fra Ukraine og bor i Klovborg ved Vejle

Den første ildsjæl er Olga Monchakivska, som oprindeligt er fra Ukraine. Hun har boet i Danmark siden 2009 og arbejder til daglig som bioanalytiker på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Vejle Sygehus.

”Det er frygteligt. Jeg kan ikke sove, jeg kan ikke spise. Jeg kan ikke finde ro, men nu er jeg på arbejde igen, så jeg kan tænke på noget andet. Heldigvis har jeg en masse søde kollegaer, der gerne vil hjælpe mig, for jeg bliver nemt ked af det og græder,” siger Olga Monchakivska og fortæller, at hendes forældre fortsat er i Ukraine.

Olga Monchakivska
Olga Monchakivska er oprindeligt fra Ukraine, hun har boet i Danmark siden 2009 og arbejder til daglig som bioanalytiker på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Vejle Sygehus.

”Min mands hjemby ligger tæt på grænsen til Belarus, der sidder folk i kældrene og kan høre tanks og kampe udenfor. Mine egne forældre bor på landet 150 km. fra Kyiv, så der er mere roligt, men de kan stadig høre kampe på afstand, men de ønsker at blive i Ukraine sammen med mine bedsteforældre.”

”Det er nemmere at gøre noget”

Olga Monchakivska er aktiv i organisationen Bevar Ukraine, som består af ukrainere bosat i Danmark. Organisationen har igennem flere år sendt hjælp til landet og er lige nu i fuld gang med at sende nødhjælp til Ukraine, hvor man mangler alt.

”Det er nemmere at gøre noget end bare sidde og vente. Jeg er selv en del af sundhedsgruppen i Bevar Ukraine, som skal skaffe hospitalsudstyr, som de ukrainske hospitaler mangler. Der mangler handsker, mundbind, venflon, håndklæder og staser. Sygehusene har intet,” siger Olga Monchakivska og tilføjer: ”Men der mangler også soveposer, termotøj, mad og medicin.”

På Facebook-gruppen "DK hjælper Ukraine" kan man læse mere om, hvordan man kan støtte Bevar Ukraines arbejde. Der er også en liste til steder fordelt over hele Danmark, hvor man kan aflevere brugt hospitalsudstyr og anden nødhjælp, som Olga Monchakivska opfordrer til, at man benytter sig af, hvis man ønsker at hjælpe.

Olga Monchakivska fortæller desuden, at organisationen Bevar Ukraine lige nu savner viden om, hvorvidt man kan sende donorblod fra Danmark til Ukraine, alternativt om nogen kan hjælpe med udstyr til mobil blodprøvetagning. Hun opfordrer folk til at kontakte hende på mail, hvis man ved noget.

Vil du hjælpe, så kontakt:

Marianne Kristiansen startede i 2016

Den anden ildsjæl og bioanalytiker er Marianne Kristiansen, der siden 2016 har indsamlet brugt, men fuldt funktionelt, hospitals- og laboratorieudstyr, som hun har sendt til blandt andet Ukraine, et land som hun forelskede sig i tilbage i 2016, hvor hun var udsendt til som leder i Bredskabsforbundet.

I den nuværende situation er det Marianne Kristiansen, som selv står indsamling og sortering, og så sørger organisationen Bevar Ukraine for transport og videre forløb.

”Jeg har venner i Ukraine, blandt andet en journalist, som har været kritisk overfor Putin, og jeg har skrevet og ringet til dem, men har ikke fået svar. Det er ikke rart, jeg forestiller mig det værste,” siger Marianne Kristiansen. Mandag formiddag er hun i gang med at pakke kørestole, rollatorer, engangssprøjter, dropsæt og laboratorieudstyr, der skal sendes med en lastbil til Ukraine senere på dagen.

Marianne Kristiansen_tv2east2
Marianne Kristiansen har siden 2016 har indsamlet brugt, men fuldt funktionelt, hospitals- og laboratorieudstyr, som hun nu er med til at sende til Ukraine.

300 kvadratmeter lager plus carport

”Jeg samarbejder med organisationen Bevar Ukraine, som i flere år har sendt nødhjælp til Ukraine. De ringede fredag eftermiddag og spurgte om jeg ville hjælpe, og det ville jeg selvfølgelig gerne,” siger Marianne Kristiansen, der til daglig arbejder som bioanalytiker på Klinisk Biokemisk afdeling, Nykøbing Falster Sygehus.

Marianne Kristiansen fortæller, at hun i løbet af de seneste to år har indsamlet hospitalsudstyr fra lægepraksis, hospitaler og privatpersoner, og har fyldt et lager på cirka 300 kvadratmeter plus sin egen carport.

”Jeg fortsætter med at samle udstyr, og lige nu er det Ukraine, der har brug for hjælp,” siger hun og opfordrer bioanalytikere og andre til at kontakte hende direkte, hvis de har noget, de gerne vil hjælpe med.

”Er der nogen, der har nogen pipettespidser liggende, så er de meget velkomne, for jeg har lige modtaget en masse pipetter, men mangler spidserne. Kanyler, stativer og hospitalsudstyr helt generelt er der brug for, hvis man er tvivl, så ring endelig,” siger Marianne Kristensen, der bor ved Skælskør, men gerne hører fra folk i hele landet, da hun som en del af Beredskabsforbundet har kontakter over hele Danmark.

Det mangler de i Ukraine

Medicinsk udstyr

  • Førstehjælpskasser
  • Støttebind
  • Plaster i forskellige størrelser
  • Håndsprit
  • Klorhexidin
  • Smertesstillende
  • Antipyretikum
  • Termodyner
  • Termomåtter
  • Sterile servietter
  • Stof
  • Gaze
  • Permanent tusch

Andet

  • Termoundertøj
  • Termotøj
  • Feltrationer
  • Kedler til madlavning
  • Batterier
  • Lommelygter
  • Babymad
  • Modermælkserstatning
  • Bleer 
  • Sengelinned
  • Toiletartikler
  • Termoflasker

Listen er senest opdateret 31/3-2022

Særligt benyttede sider på dbio.dk