Høringssvar udkast til bekendtgørelse om information og samtykke, logning m.v.

Danske Bioanalytikere takker for fremsendelse af ovennævnte udkast til høring.

Høringssvar og breve

Vi vil gerne sætte fokus på kapitel 4 og pligten til at registrere logoplysninger og give indsigt i logoplysninger. I særlig grad:

  • At logningsoplysninger skal indeholde angivelse af fornavn, efternavn samt autorisationsnummer eller titel på de sundhedspersoner, der har foretaget opslag.
  • At patienter over 15 år får adgang til en oversigt over disse logningsoplysninger.

Danske Bioanalytikere anbefaler, at patienten ikke får adgang til en oversigt over logningsoplysninger, hvor der er angivet navne på sundhedspersoner.

Begrundelse

Det er vigtigt, at behandlingsstedet inden for journalens opbevaringsperiode kan identificere de enkelte sundhedspersoner, der har været involveret i patientens behandlingssituation. Men sundhedspersonalet skal også opleve tryghed og tillid, når de udfører deres opgaver.

I dag er det meget nemt at dele digitalt materiale og finde personer på sociale medier, og bioanalytikere oplever i stigende grad at blive kontaktet af patienter i og uden for arbejdstid med forskellige spørgsmål af både privat karakter og spørgsmål vedrørende patientens behandling, som de ikke kan eller må svare på. De bliver f.eks. kontaktet via Messenger om svar cervixcytologiske prøver, og hvordan patienterne skal forholde sig til det, hvilket er et lægefagligt ansvar.

Vi formoder, at disse grunde også har været overvejet i forbindelse med udkast til ”Vejledning om aktindsigt i patientjournaler og om videregivelse af helbredsoplysninger til afdødes nærmeste pårørende”, der blev udsendt 9. juni 2019. Heri fremgår det på side 11, at patienten ikke har ret til at få indsigt i, hvilke opslag der er foretaget af hvem:

  • 2.1.2. Hvilke oplysninger er omfattet af retten til aktindsigt i patientjournaler m.v.? En eventuel systemteknisk log om, hvem der har haft adgang til en patients journal, eller hvilke opslag, der er foretaget, er heller ikke omfattet af retten til aktindsigt.

Derudover har Styrelsen for Patientsikkerhed den 24. november 2020 udsendt høringsbrev om ”Udkast til Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse, overdragelse m.v.)”, hvoraf det fremgår af: 

  • §12 Stk. 3. Patientjournalen skal for hver patientkontakt indeholde oplysninger om, hvem der har haft patientkontakten (navn eller anden entydig identifikation, titelbetegnelse og om nødvendigt arbejdssted), og hvornår (dato og om nødvendigt klokkeslæt).

De sundhedsfaglige organisationer, som har deltaget i reference- og arbejdsgrupper i forbindelse med revidering af journalføringsbekendtgørelsen, har netop påpeget behovet for, at sundhedspersoner kan identificere sig på andre måder end ved navn i journalen.

Det er meget uhensigtsmæssigt, hvis én bekendtgørelse nævner, at navn og titel skal være tilgængelig, mens en anden bekendtgørelse og en vejledning siger det modsatte. Det fremmer ikke det sundhedsfaglige personales forståelse for og implementering af lovgivningen.

Vi håber, at disse bemærkninger vil bidrage til, at forslaget om adgang til logningsoplysninger nuanceres, og vi stiller os gerne til rådighed for en fortsat dialog.

Venlig hilsen
Danske Bioanalytikere

Bitten Kaanbjerg Kristensen
Næstformand

Særligt benyttede sider på dbio.dk