Få hjælp til at forebygge stress ved forandringer

Mange oplever, at deres arbejdsliv hele tiden forandrer sig, og denne oplevelse kan føre til usikkerhed og stress. Et nyt værktøj fra BrancheArbejdsmiljøRådet Social og Sundhed skal være med til at forebygge det.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

Udklip_stressvarktojer

Filosofien bag stressværktøjerne er at lave små, koncentrerede forløb og bagefter bruge en længere periode til at bearbejde holdninger. Det har vist sig at være en effektiv metode til at forebygge stress.

Afdelinger fusionerer, organisationen bliver sat sammen på nye måder, og arbejdsopgaver bliver flyttet eller skifter karakter. Forandringer kan fylde meget ikke mindst på sygehuse, i ældreplejen og andre steder i social- og sundhedssektoren.

Det nyeste værktøj i serien ”Vi forebygger stress sammen” fra Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed tager fat i forandringer.

Værktøjet hjælper arbejdspladser med at tage hul på en diskussion om, hvordan de håndterer forandringerne bedst muligt, uden at det belaster arbejdsmiljøet for den enkelte, gruppen, arbejdspladsen som helhed eller den borger, som medarbejderen møder.

Fokus på den kollektive indsats

Når arbejdspladser oplever forandringer, som kan føre til stress, bliver det ofte op til den enkelte medarbejder at tackle dem. Den individuelle tilgang til stressforebyggelse kan imidlertid ikke stå alene.

Det viser nyere dansk forskning, som Tanja Kirkegaard fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har stået for.

"Stresshåndtering er ikke kun et spørgsmål om, hvad den enkelte magter, men også en opgave for fællesskabet, og forskning viser, at et stærkt og konstruktivt fællesskab har en forebyggende effekt på stress," siger Tanja Kirkegaard.

10 indgange til at stoppe stress

”Vi forebygger stress sammen” er en serie på 10 værktøjer, som netop nu er udkommet i en samlet og revideret form, hvor den kollektive indsats er blevet fremhævet.

Værktøjerne er oprindeligt udviklet og afprøvet i samarbejde med en lang række arbejdspladser inden for social- og sundhedssektoren og med ledende arbejdspsykolog Pia Ryom fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Universitetshospital som hovedforfatter.

Hent værktøjerne på www.etsundtarbejdsliv.dk/stress 

Særligt benyttede sider på dbio.dk