Snart kan bioanalytikerne tælle kræftceller automatisk

På Cytologisk Laboratorium på Aarhus Universitetshospital kan bioanalytikerne fremover tælle tumorceller automatisk, når en patients bortopererede brystkræftvæv skal undersøges. Normalt tæller patologerne cellerne manuelt i mikroskop.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

Marianne og Janne
Janne Hjorth (t.v.) og Marianne Schou Martiny foran skærmen med et indscannet vævssnit af en brystkræfttumor, hvor cellerne er talt automatisk via software. Foto: Privat

Ved operation for brystkræft på Aarhus Universitetshospital undersøges det bortopererede væv på Patologisk Institut. Man undersøger malignitetsgraden (hvor aggressivt kræftknuden vokser) og proliferationsgraden (hvor stor en del af tumorcellerne der deler sig). Det sker ved at tælle positive celler i immunfarvede vævssnit. Resultatet har betydning for prognose og behandling.

Tællingerne foretages normalt manuelt af en patolog i det område af tumoren, patologen mener, er mest aktivt (kaldet ’hotspot’). Det er både tidskrævende, fordi der skal tælles mellem 500 og 2000 celler i mikroskop, og udfordrende, da der kun skal tælles positive maligne (ondartede) celler.

Kræftforstadier (carcinoma in situ), lymfocytter samt bindevævsceller kan også være delingsaktive og dermed positive.

Giver mere sikker diagnose

Men snart kan bioanalytikerne klare opgaven med at tælle tumorceller ved at gøre det automatisk. Cytologisk Laboratorium får nemlig en ny slidescanner og et tilhørende software. Den automatiske tælling er hurtigere, der kan tælles på mange flere tumorceller, og man undgår tælling af proliferation i bindevæv frem for kræftvæv. Det sikrer kvaliteten af tællingen og giver en mere sikker diagnose.

Patologerne får serveret tælleresultaterne i patologisystemet i forbindelse med svarafgivelse og kan herefter vurdere, om tællingen er foretaget korrekt.

På laboratoriet har man foreløbig testet systemet, vurderet arbejdsgangen samt resultaterne, som er sammenlignelige med dem fra afdelingens patologer. P.t. kan man kun undersøge brystkræfttumorer, men udstyret kan også anvendes på andre tumorer ved at tilkøbe software.

Apparaturet er købt og forventes at blive taget i brug, når Patologisk Institut flytter til Skejby Sygehus i 2016. Bioanalytikerne Marianne Schou Martiny og Janne Hjorth fortæller her om deres erfaringer med at teste udstyret.

Hvad kan maskinen?

”Slidescanneren scanner de farvede vævssnit, der kan arbejdes med i applikationen. Softwaret kan kombinere to immunfarvninger virtuelt og foretage tællinger i de ønskede områder. Der bruges en immunfarvning, som farver epitel (overfladecellerne i brystet) samt proliferationsmarkøren Ki67. Vi opnår en virtuel dobbeltfarvning ved at lægge de indscannede, alignede snit over hinanden.

Applikationen ved nu, hvilke celler der er epitelceller. Ved hjælp fra morfologien og immunfarvning kan vi vurdere, om cellerne er maligne – eller om der er tale om carcinoma in situ-forandringer. Desuden kan vi vurdere, hvor hotspot findes. Vi afmærker herefter det område, der skal tælles; hotspot med maligne celler.”

Hvad er jeres erfaring efter at have testet applikationen?

”For at implementere Visiopharms software i det daglige arbejdsflow er det meget vigtigt, at patolog samt alle bioanalytikere involveret i processen arbejder tæt sammen. Kvaliteten af immunfarvning og indscanning skal være i top for at sikre en god aligning af snittene.”

Hvorfor er I glade for maskinen?

”Systemet giver mulighed for andre opgaver, hvor vores morfologiske kendskab erhvervet ved screening kan udnyttes.”

Hvilken maskine er den næste på ’ønskelisten’?

”Ved testen afprøvede vi også en applikation for østrogenreceptor-positiviteten. Desuden vil vi gerne have applikationen til vurdering af HER-2-status ud fra farvningen af cellemembranen. HER-2 er en vækstfaktor i carcinomcellerne. Der findes desuden en app til tælling af mitoseaktivitet PHH3 samt en app, der kan udregne, hvor hotspot findes i vævssnittet.”

Sådan tælles kræftcellerne automatisk

Her kan du se screendumps af den automatiske tumortælling i brystkræftvæv, som foregår via slidescanner og software.

1 a_PCKalign
1 b_KI67align_r
Aligning af to immunreaktioner PCK og Ki67 forud for virtuel dobbeltfarvning. Aligning-processen har til formål at vælge nøjagtigt ens områder af de to farvninger og justere, så de er klar til at blive lagt sammen virtuelt af Visiopharms software.
2_Clipboard
Her kan man se, hvordan ROI (region of interest) er markeret. I dette tilfælde har man valgt at tælle inden for den gule cirkel.
3_Result
Resultat af tællingsprocessen. De røde kerner er positive maligne tumorceller, de blå kerner er negative. Tællingerne omregnes i en excel-fil nederst, hvor man med det samme kan se tumorens proliferations-indeks.

MIG OG MIN MASKINE

”Os”:

  • Marianne Schou Martiny, bioanalytikerunderviser
  • Janne Hjorth, afdelingsbioanalytiker, Cytologisk Laboratorium, Patologisk Institut, Aarhus Universitetshospital.

Maskine:

  • Slidescanner NanoZoomer 2.0HT og Visiopharm-applikation til digital billedanalyse af proliferationsgraden (celledelingen) ved brystkræft.

Særligt benyttede sider på dbio.dk