Nobelprisen i medicin 2016 går til forskning om selvædende celler

Yoshinori Ohsumi fra Japan modtager årets Nobelpris i medicin eller fysiologi for sin forskning i mekanismer i autofagi - en proces, hvor cellerne populært sagt spiser sig selv.

Nyhed
nobelprisen2016-1
Ordet autofagi stammer fra de græske ord auto som betyder "selv", og phagein som betyder "at spise". #NobelPrize 2016. Foto: Twitter @NobelPrize

Af Niels C. Jensen, journalist

Dette års vinder af Nobelprisen i medicin eller fysiologi er japaneren Yoshinori Ohsumi, som har forsket i mekanismer i autofagi - en proces, hvor cellerne populært sagt spiser sig selv. Autofagi er blandt andet et fokusområde i international kræftforskning.

"Ohsumis opdagelser har ført til et nyt paradigme i vores forståelse af, hvordan cellen genbruger sit indhold. Hans opdagelser har banet vejen til forståelse af den grundlæggende vigtighed af autofagi i mange fysiologiske processer, som for eksempel tilpasningen til sult eller reaktionen på infektion," skriver Karolinska Instituttet i Stockholm på den officielle hjemmeside nobelprize.org, hvor man også kan blive meget klogere på Oshumis forskning.

Berlingske har desuden lavet en fin gennemgang af de danske nobelprismodtagere gennem tiden.

Nobelprisen 2015: Parasitsygdomme

Sidste år modtog William Campbell, Satoshi Omura og Youyou Tu Nobelprisen i medicin. Youyou Tu for sin forskning i malaria, og William Campbell og Satoshi Omura fik prisen for deres forskning i flodblindhed og elefantiasis.

nobelprisen2015
2015 #NobelPrize #Medicine therapies parasitic diseases River Blindness, Lymphatic Filariasis (Elephantiasis), Malaria. Foto: Twitter @NobelPrize

​autofagi, (af gr. auto- og dannelse af fagein 'æde'), proces, ved hvilken en celle afgrænser nogle af sine egne bestanddele i en vakuole (autophagosom) og nedbryder dem ved hjælp af fordøjelsesenzymer fra lysosomerne.

Autofagi er et normalt led i cellens omsætning af sine organeller og er særligt fremtrædende ved omstilling af cellen til andre funktioner og under reparation af cellebeskadigelser.

Kilde: Den store danske

Særligt benyttede sider på dbio.dk