Modeller for vagtplanlægning

Herunder kan du kort læse om nogle kendte modeller for fleksibel arbejdstid. 

Flekstidsaftaler

Flekstidsaftaler kræver indgåelse af en lokal aftale mellem den forhandlingsberettiget for dbio og ledelsen.

Afdelinger, hvor den ansatte har stor grad af selvtilrettelæggelse, kan have glæde af flekstidsaftaler. 

Udgangspunktet for en flekstidsaftale er at det er opgaverne, der definerer arbejdstiden.

Dvs. hvis der ikke er meget at lave, kan man gå tidligere. Omvendt når der er meget at lave, skal man blive mere. Det er som udgangspunkt medarbejderens ansvar at opgaverne løses.

Flekstidsaftalen kan udformes på mange måder. Det kan være en god idé, at aftale, hvornår overarbejdsreglerne træder i kraft, hvis afdelingen pludselig får en større arbejdspukkel.

Livsfasevagter

Livsfasearbejdsplaner er en løsning, der kan være særlig attraktiv på vagttunge afdelinger.

Løsningen kræver ikke en lokalaftale, da det som udgangspunkt kan ske indenfor rammerne i arbejdstidsaftalen for arbejdstilrettelæggelse.

Med livsfasevagter lægges vagtplaner med forskellige start- og sluttidspunktet.  F.eks. kan en dagvagt starte enten kl. 07.00, 07.30, 8.00 eller 8.30 og have koderne D1, D2, D3, D4.

Det samme med aften-, nat og weekendvagter. Det gør det muligt for den ansatte at vælge/ønske en vagtplan, der er lidt mere skræddersyet efter ens livsfasebehov.

En kortlægning over spidsperioder på døgnet kan også vise, hvor vagter skal lægges.
 

4-dages arbejdsuge

En 4-dages arbejdsuge er en ordning, hvor medarbejderen leverer arbejdstiden f.eks. 37 timer pr. uge på kun 4 dage.

Modellen kræver som udgangspunkt ikke en lokal arbejdstidsaftale, da en 4 dages arbejdsuge kan planlægges indenfor arbejdstidsaftalens regler, så længe ingen vagter planlægges til mere end 12 timer.

Ordningen kan være attraktiv, hvis medarbejderen kan holde til længere vagter mod at få f.eks. en lang weekend.

Arbejdsgiver kan indenfor visse specialer også opnå en fordel af lettere planlægning af arbejdstiden.

Der bør følges op på, hvorvidt medarbejderne i længden kan holde til de længere arbejdsdage og der kan f.eks. aftales en vis fleksibilitet til at træde ind og ud af modellen for den enkelte medarbejder.   

Fleks ”sted”-aftale

En løsning der kræver en lokal aftale mellem den forhandlingsberettiget for dbio og ledelsen.

Fleks ”sted”- aftale er en løsning, til der hvor der indenfor en region er et vagttungt speciale med flere lokaliteter indenfor en begrænset geografi.

Konkret er der f.eks. 5 af de vagtbærendes ansatte, der får en særlig ordning. De 5 aflønnes for 37 timer, men skal reelt kun arbejde 32 timer. Til gengæld kender den ansatte ikke stedet/afdelingen/specialet på forhånd.

Fleks ”sted”- aftalen betyder at den ansatte kan gå på tværs og dække huller ind på et begrænset antal specialer eller køre til andet hospital og arbejde indenfor sædvanligt speciale.

Formålet er dels at skabe større fleksibilitet for arbejdsgiver samtidig med at den ansatte får en gevinst i form af kortere arbejdsuge.  Endelig kan ordningen give større forudsigelighed i arbejdstilrettelæggelsen for andre bioanalytikere og laboranter, hvis der kan indkaldes en ansat efter aftale efter behov.  

Bemærk, at hvis en bioanalytiker har flere faste tjenestesteder skal vedkommende have 7,5% i ekstra løntillæg.

Ønskevagter

Ønskevagter kræver som udgangspunkt ikke en lokalaftale mellem den forhandlingsberettiget for dbio og ledelsen.

Ønskevagter er brugt på mange vagttunge afdelinger tidligere.

Ordningen kan etableres på forskellige vis. En måde er, hvor hverdagsdagvagter er planlagt i god tid. Derefter får de ansatte mulighed for at ønske sig ind på de aften- nat og weekendvagter vagter, der passer dem bedst, så alle vagter dækkes inden arbejdsplanen skal ligge klar.  

I praksis kan det f.eks. ske, ved at de ansatte skiftes til at være førstevælgere, når de ”skæve vagter” skal fordeles.

Fleks ”døgn”-aftale

En fleks ”døgn” -aftale kræver en lokal aftale mellem den forhandlingsberettiget for dbio og ledelsen.

En fleks ”døgn” -aftale er en løsning, hvor f.eks. 5 af de vagtbærendes ansatte får en særlig ordning. De 5 aflønnes for 37 timer, men skal reelt kun arbejde 32 timer. Til gengæld ved de 5 ikke om de skal på dag, aften- eller nattevagt på deres arbejdsdage før kort før arbejdsdøgnet.  Hviletidsreglerne skal selvfølgelig overholdes.

En fleks ”døgn” -aftale kan derfor dække huller ved travlhed eller sygdom uden at de øvrige kolleger skal have ændret i deres vagtplan.

Formålet er dels at skabe større fleksibilitet for arbejdsgiver samtidig med at den ansatte får en gevinst i form af kortere arbejdsuge.  Derudover giver ordningen større forudsigelighed i arbejdstilrettelæggelsen for de øvrige ansatte der ikke er en del af ordningen.  

Øget forudsigelighed i arbejdsplanen skaber større trivsel og fastholdelse.

Særligt benyttede sider på dbio.dk