Hovedudvalget

​v/Jesper Rønn.

Den forgangne periode har foruden den megen presseomtale om Region Syddanmarks brug af lukrative aftaler, været præget af økonomiske udfordringer.

Dette har affødt det ene sparekrav efter det andet, både regionalt, men også lokalt på de enkelte sygehuse.

Det regionale sparekatalog, som blev vedtaget i foråret, genererede ca. 160 mio., men heldigvis ikke de sygehuslukninger som var på bordet.


En anden ting som har været dagsordensat på alle møder er ambulancedriften.

Siden september 2015 har denne været udliciteret til BIOS med alle de udfordringer, det har givet. Debatten har siden floreret i pressen og på de sociale medier.

I Hovedudvalget har vi udelukkende været orienteret om fakta  – responstider, bemanding og økonomi. Vi har ikke deltaget i den debat, der er i pressen.


Trivsel og sygefravær har som tidligere fyldt meget. Opgaven har været at nedbringe sygefraværet med 20 % frem til udgangen af 2015.

Dette mål blev ikke opfyldt for Region Syddanmark samlet.

Den tidligere regionsrådsformand havde meldt ud, at man fra regionens side ville komme med initiativer, hvis målet ikke blev nået. Den nuværende formand har dog sagt, at fremadrettet ville man selvfølgelig stadig have meget fokus på sygefraværet, men at medarbejderne skulle behandles ordentligt.

Altså stadig fokus på trivsel og sygefravær med de initiativer der er sat i gang – 1-5-15, hurtig opfølgning, samtaler, arbejdsmiljø, inddrage samarbejdspartnere osv.


Der er i foråret indført en whistleblower ordning for foreløbig 1 år.
 
Der har fra medarbejdersiden været en del skepsis med udgangspunkt i, at arbejdspladsernes AMIR, TR og ledere burde kunne håndtere problemstillinger uden en sådan ordning. Og de forhold i regionen som har affødt ordningen, var nok alligevel ikke blevet opdaget.


Der er sket en opstramning i forhold til anmeldelse af vold i tjenesten. Fristen er nu 72 timer, hvis man ønsker en mulighed for erstatning. Dog er der blødt lidt op, så der i særlige tilfælde kan dispenseres for denne frist.


Hovedudvalget har diskuteret arbejdsgivernes mulighed for kontrolforanstaltninger af de ansatte. Vi er vant til at der laves stikprøver i forhold til log in i patientsystemer, køb af mad på personalekort og lign. Men at der er tanker fremme om, at man via id-kort vil kortlægge færden og hvornår man er på forskellige tidspunkter, ligger os fjernt. Det ligger fast, at arbejdsgiveren skal varsle sådanne foranstaltninger i god tid. Undtagelser kan for eksempel være medicinsvind og tyveri. Her mener vi, at det er en sag for politiet.


Patienter og pårørendes lyd og foto optagelser af ansatte bliver et større og større problem.                                                   
Der arbejdes på fælles retningslinjer for hele regionen, så der skal bedes om tilladelse til det, og ikke som i dag, hvor man aktivt skal sige fra som ansat.


Medarbejdertilfredshedsundersøgelsen (MTU) foregår i dag forskelligt fra sygehus til sygehus, men i 2016 skal alle have MTU. I forhold til tidligere bliver MTU rapporten nu delt op i medarbejder- og en leder-rapport, ligesom den bliver uden kommentarfelter.

Dette skyldes de sager om aktindsigt som der var sidste gang, hvor det var muligt at identificere afdelinger og personer. Det er dog fra direktionen meldt ud at alt materiale skal forelægges personalet, hvorefter indsatsområder udvælges.

Særligt benyttede sider på dbio.dk