Tips til at få en bedre balance i arbejdslivet

Det grænseløse arbejdsliv er hverdag for mange ledere, men balancen kan tippe, så arbejdet fylder alt for meget eller kun består af brandslukning. Her får du tips til at få en bedre balance.

Balancesten
For at være en god nok leder skal du også tage vare på dig selv. Du er ikke supermand. Det er ikke anderledes, end at en sportsudøver også har brug for restitution mellem træningspas.​
Marie Kingston
 

Marie Kingston, konsulent, forfatter og autoriseret psykolog, har i et webinar for bioanalytikerledere delt erfaringer og viden om, hvilke dynamikker man er særlig udsat som leder, og hvordan man kan holde balancen. Marie tog afsæt i bogen "Stop stress - håndbog for ledere", som hun har skrevet med psykolog Malene Friis Andersen. 

Se præsentation fra webinaret (kræver login) 

Som leder er man ansat uden højeste arbejdstid. Normen er stadig en arbejdsuge på 37 timer, men du skal selv skal tilrettelægge din arbejdstid,

Ledelse er en honningkrukke, som kan være svær at komme op af, da opgaverne både er spændende, givende og krævende. Men opgavelisten er uendelig, og ledere har også brug for et bæredygtigt arbejdsliv, hvor der for det meste er balance mellem belastning og ressourcer. 

Hvad kan du gøre for at finde en bedre balance?

Der er mange veje til at få mere balance i dit arbejdsliv, og her er nogle bud fra Marie Kingston: 

  • Juster løbende arbejdsvilkår med din leder og bed om hjælp. Din leder kan kun lykkes, hvis du lykkes med dine mål og indsatsområder, og derfor er ledelsen af dig en kerneopgave for din leder. 
  • Drøft, prioriter og få sparring på jeres opgaver i ledelsesgruppen. 
  • Prøv at booke et ugentligt møde med dig selv, hvor du praktiserer selvledelse og tidsstyring. Se en uge og en måned frem – hvilke større aktiviteter er på vej? Er der møder, du ikke skal deltage i, som du kan afvise? Er der tid til ledelse og til forberedelse af møder? 
  • Måske kan du blokere dage i kalenderen, så de ikke kan bookes til møder – her kan du få arbejdsro eller holde fri.
  • Få evt. en aftale om, at du kan arbejde hjemme med opgaver, der kræver koncentration.
  • Tænk over, om det er nødvendigt at sende og besvare mails om aftenen og i weekenden. 
  • Hold ferie, når du har ferie.

Hvordan hjælper man bedst en lederkollega, som er presset?

Det bedste vil være at tale med kollegaen om dine observationer og bekymring: Hvad er det, du har lagt mærke til, som bekymrer dig? Vær lyttende og empatisk, brug måske dig selv som eksempel og tilbyd din støtte. Hjælp evt. kollegaen med at tale med jeres chef – altså ikke gå kollegaens ærinde, men sammen med kollegaen tale med chefen. Tag evt. stress op som tema i lederteamet – hvad gør I hver især for at holde balancen?

Hvor ofte skyldes stress hos lederen arbejdsrelaterede faktorer eller private faktorer - eller en kombi?

Jeg kender ikke forskningen ift. ledere, men en undersøgelse blandt stressramte viste, at stress hyppigst skyldes arbejdet. Stress pga. rent private faktorer var under 10% af sagerne. Ift. ledere tror jeg, at vi må erkende, at lige så spændende, sjovt og udfordrende lederjobbet kan være, lige så belastende kan det være. Desværre er det ofte omgivet af et tabu at tale om overbelastning og stress blandt ledere. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk