Temamøde om misbrug for TR og AmiR

Onsdag d. 6. oktober afholdte Dbio Hovedstaden fællesmøde for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Anne-Margrethe Overgaard, certificeret afhængighedsrådgiver fra behandlingscenter TJELE, lavede oplæg om misbrug.

Nyhed
Skrevet af
Lone Bojesen, Webredaktør
20211006 Temamøde

 

 

Indlægget er skrevet af Ole Hansen, KFNA Glostrup

Anne-Margrethe Overgaard fortalte om, at det i dag er ’nemt’ at have et misbrug, fordi teknologien gør at man kan få leveret sine stoffer, alkohol mm. til døren, blot ved et par klik på computeren eller telefon. Helt op mod 10% af den danske befolkning har et misbrug eller lignende, som man kan have brug for at få hjælp til. Når vi ser at en kollega viser tegn på at have et misbrug, er det vigtigt at gribe ind på en værdig og respektfuld måde. Det kan være en god idé at indkalde til en officiel omsorgssamtale, og her er det bedst at holde samtalen samme dag.
Særligt for ludomani: Behandlingscenter TJELE har et gratis tilbud til behandling for spilafhængighed. Opsamling på oplægget blev lavet som Walk and talk med efterfølgende plenumopsamling.

  • Misbrug er ikke et nyt problem. Men nu ved vi hvor vi kan finde værktøjer til at hjælpe vores kollegaer videre. Den viden vi har fået kan også bruges i private sammenhænge. TR og AMIR kan samarbejde når en kollega viser tegn på at have et misbrug.
  • Det var et godt oplæg fra Anne-Margrethe og også at høre om hendes personlige erfaringer med misbrug. Det er oplagt at kigge på lokale misbrugspolitikker/køreplaner. Det er godt at tage emnet op, så det ikke bliver glemt. Efter at have hørt oplægget, er det rart at blive bekræftet i at man gør det rigtige og gør en forskel.
  • Man kan godt føle at man står i et etisk dilemma. Skal man blande sig, hvis man ikke er helt sikker på at ens kollega har et misbrug? Og hvor meget skal det påvirke arbejdspladsen, før man griber ind og blander sig?
  • Det kan være svært at se forskel på et overforbrug og et misbrug. Et godt råd er at følge sin mavefornemmelse. Og når man konfronterer sin kollega, er det godt at være forberedt med nogle eksempler på kollegaens adfærd. Hvad er vores lokale misbrugspolitik? – og har vi nul-tolerance ikke kun overfor alkohol, men også for andre typer af misbrug?
  • Misbrug sker ikke fra den ene dag til den anden, så det kan være svært at spotte tegn på misbrug. Og kendetegnene ved at have et misbrug, kan også være tegn på andre sygdomme som for eksempel stress.
  •  Ledere kan også have et misbrug. Hvor lang tid skal man lade tingene stå til, før man kan gribe ind? Det er bedre at gøre noget, fremfor intet at gøre. Retrospektivt kan man ofte se at ens kollega har haft symptomer/kendetegn på at have et misbrug.
     

Fakta om Tjele:

Behandlingscenter Tjele er Danmark ældste landsdækkende misbrugsbehandlingscenter. I over 25 år har de hjulpet misbrugere og deres familier til et nyt og bedre liv uden misbrug. I dag er der centre over hele landet og har hvert år flere hundrede danskere i behandling.
Hos Behandlingscenter Tjele tilbydes der flerstrenget behandling, både døgnbehandling og ambulant behandling, af alkoholmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, medicinmisbrug og misbrug af andre euforiserende stoffer. Desuden tilbydes der behandling for ludomani.

Se desuden Region Hovedstadens misbrugspolitik 

Særligt benyttede sider på dbio.dk