HPV foredrag

​Mandag den 8. september var ca. 30 bioanalytikere samlet i foredragssalen på Næstved Sygehus for at høre Susanne Nielsen og Karina Brudlykke fortælle om HPV og Livmoderhalskræft.

Susanne Nielsen
Susanne Nielsen

 

Karina
Karina C. A. Brudlykke  

 

Susanne fortalte om Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2012, hvor man bl.a. anbefaler, at screeningsundersøgelsen bliver væskebaseret i stedet for de konventionelle udstrygninger, at kvinder i alderen 23-59 år undersøges ved en screeningstest og at kvinder i alderen 60-64 år undersøges med en HPV-test.

Susanne fortalte lidt om prøvens gang på Patologiafdelingen fra prøvetagning til diagnose. Fra registrering af prøven til præpareringen. Hvordan prøverne bliver præscreenet af en maskine, der inddeler prøverne i 6 grupper. Den ene af grupperne har maskinen vurderet til, at det ikke er nødvendigt, der er en bioanalytiker, der ser på i et mikroskop. Op til ca. 20 % af prøverne bliver svaret ud på denne måde. I prøverne i resten af grupperne sætter maskinen 11 punkter, som bioanalytikeren skal se og vurdere på. Hvis der bare er én celle, der ser atypisk ud, skal hele prøven fuldscreenes. Der blev også vist billeder af en screeners arbejde; hvordan cellerne kan se ud.

Susanne kom kort ind på den videre udredning efter en diagnose med celleforandringer. At kvinden kommer til kolposkopi, og hvis der er svære cellerforandringer, bliver hun tilbudt en kegleoperation.
I Danmark får man tilbudt en HPV-vaccine; Gardasil-vaccinen, der dækker lav-HPV-typerne 6 og 11, der kan give kønsvorter, og høj-risiko-typerne 16 og 18, der er årsagen til 70% af cervixcancerne. Men allerede nu overvejer man en ny vaccine, med flere af højrisiko-HPV-typerne.

Efter pausen fortalte Karina C. A. Brudlykke om cervixcancer fra patientens synspunkt. Hun fortalte sin historie. Om at få den 2. cancerdiagnose inden hun fyldte 30 år. Hendes kamp for at komme på rette kurs igen, og nu hendes kamp mod systemet, da hun aldrig har fået det første prøvesvar, der kunne have gjort, at hun var kommet i behandling meget før.

Susanne sluttede aftenen af med hendes anbefalinger:

  1. Fortsæt med at gå til screeningsundersøgelserne på trods af vaccine. Der er stadig høj-risiko-HPV-typer, der ikke vaccineres for.
  2. Styrk immunforsvaret.
  3. Spis fornuftigt.

Referent: Annette Jakobsen

Særligt benyttede sider på dbio.dk